Expositie Chuck Close afgelast na beschuldigingen wangedrag

#MeToo De National Gallery in Washington zegt een tentoonstelling van Chuck Close af. De 77-jarige kunstenaar wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. Close ontkent.

Zelfportret van Chuck Close

De National Gallery of Art in Washington heeft een tentoonstelling van Chuck Close geannuleerd na beschuldigingen van seksueel wangedrag. De expositie in het belangrijke Amerikaanse museum van de 77-jarige Amerikaanse kunstschilder en fotograaf, bekend om zijn grote, fotorealistische portretten, zou in mei opengaan.

Vrouwen die bij Close in zijn studio op bezoek waren geweest, beschuldigden Close in december in The New York Times van het wangedrag. De kunstenaar, die in 1988 verlamd is geraakt en sindsdien in een rolstoel zit, zou de vrouwen hebben gevraagd zich voor hem uit te kleden. Daarbij zou Close onwelvoeglijke taal hebben gebezigd.

Close ontkent de beschuldigingen. Hij spreekt in een telefoongesprek met The New York Times van leugens. „Ik heb in geen weken geslapen.” De kunstenaar begrijpt ook niet waar de beschuldigingen op stoelen. „Ik ben altijd zo’n voorstander van vrouwen en vrouwelijke kunstenaars geweest. Ik heb niks verkeerd gedaan en word nu gekruisigd.”

Lees ook: interview met Chuck Close uit 2012: Hoofden die je ervaart als landschap

De National Gallery heeft tegelijk een voor september geplande tentoonstelling van documentair fotograaf Thomas Roma geannuleerd. Vijf studenten van Roma aan de Columbia Universiteit beschuldigden hem van seksuele intimidatie en seksueel wangedrag.

    • Arjen Ribbens