Bruno Mars wint de drie belangrijkste Grammy’s

Muziekprijzen

Bruno Mars sleepte zes Grammy’s in de wacht, waaronder de drie belangrijkste. Rapper Jay-Z was acht keer genomineerd, maar won niets.

Bruno Mars won onder meer de prijs voor beste album met 24K Magic Foto Charles Sykes/AP

De Amerikaanse zanger Bruno Mars heeft zondagavond in Madison Square Garden in New York de drie belangrijkste Grammy Awards in de wacht gesleept. Hij won de prijs voor beste album met 24K Magic en ook de categorieën plaat van het jaar (‘24K Magic’) en nummer van het jaar (‘That’s What I Like’). Bij de plaat van het jaar worden de uitvoerende artiest, de producent en geluidstechnicus onderscheiden, terwijl de prijs voor nummer van het jaar naar de componist en tekstdichter gaat.

Latinkraker Despacito van Luis Fonsi was in die laatste twee categorieën vooraf tot grote favoriet bestempeld, maar won niets. In totaal ontving Bruno Mars maar liefst zes Grammy’s. Rapper Kendrick Lamar was ook een grote winnaar, hij won vijf Grammy’s.

Kendrick Lamar en Jay-Z

Rapper Kendrick Lamar zag de drie belangrijkste prijzen aan zijn neus voorbijgaan, maar won toch vijf Grammy’s. Onder meer voor beste rapnummer, beste rapalbum en beste rapoptreden. Hij was zeven keer genomineerd en verzilverde dus bijna al zijn nominaties. Lamar verzorgde ook het spectaculaire openingsoptreden, geflankeerd door U2 en komiek Dave Chappelle.

De overwinningen van Lamar gingen grotendeels ten koste van zijn collega-rapper Jay-Z, die maar liefst acht keer genomineerd was, maar niks won. Lamar zei in een van zijn vele dankwoorden wel: „Jay for president!” Jay-Z lag dit weekend overhoop met president Trump. In een interview met CNN zei hij „teleurgesteld en verdrietig” te zijn over de opmerkingen van Trump over immigranten uit „shithole countries”, volgens hem tonen de opmerkingen van Trump aan dat er een groter probleem is met racisme in de Verenigde Staten.

Trump reageerde daarop per tweet en schreef: „Kan iemand aan Jay-Z laten weten dat door mijn beleid de werkloosheid onder de zwarte bevolking lager is dan ooit!”

Geen Grammy voor De Leeuw

De Nederlandse dirigent Reinbert de Leeuw greep naast een Grammy. Hij was genomineerd in de categorie beste klassiek compendium voor het dirigeren van het werk van de Hongaarse componist György Kurtág. Maar de Nederlandse genomineerde zag de prijs naar All Things Majestic gaan. Tegen ANP zei hij het mislopen van de prijs „een beetje teleurstellend” te vinden. „Het was echt heel mooi geweest als we hem hadden gekregen.”

Een winnaar met Nederlandse connectie was er wel: sopraan Barbara Hannigan won in de categorie beste klassieke album met de cd Crazy Girl Crazy met muziek van Gershwin, Berg en Berio, begeleid door het Nederlandse ensemble LUDWIG.

Leonard Cohen overleed al op 7 november 2016, maar werd toch nog geëerd met een Grammy. Hij won de prijs voor beste rockoptreden met het nummer ‘You Want It Darker’.

De organisatie #TimesUp had alle aanwezigen opgeroepen een witte roos te dragen als symbool tegen seksuele intimidatie en voor gelijkheid van vrouwen, maar lang niet iedereen gaf daar gehoor aan. Bij de Golden Globes kwam onlangs vrijwel iedereen geheel in het zwart gekleed om #TimesUp te steunen. Maar nu droeg de meerderheid geen witte roos, al droegen de presentator van de show, de Britse komiek James Corden, en artiesten als Lady Gaga, Kelly Clarkson en Miley Cyrus er wel een.

    • Arjan Meesterburrie