Brieven

Blank vs. wit

Woorden zijn niet alleen maar woorden

foto iStock, bewerking NRC

Thema’s als etniciteit en culturele identiteit staan de afgelopen jaren volop in de aandacht. Zelf ben ik (in Rotterdam geboren, uit Surinaamse ouders) me ook steeds meer gaan verdiepen in mijn persoonlijke geschiedenis, de betekenis van slavernij in heden en verleden en de representatie van zwarte en gekleurde mensen in mode en media. Gaandeweg ben ik ertoe overgegaan om het woord ‘blank’ te vervangen door ‘wit’. Simpelweg omdat de eerste optie een negatieve lading heeft vanuit het (koloniale) verleden. Ook spreek ik nooit van ‘zwarten’ of ‘witten’, maar altijd van zwarte of witte vrouwen en mannen. Het gaat om mensen, niet om zielloze abstracties. In 2016 werd ik, in mijn hoedanigheid als co-auteur van een boek over kroes- en krulhaar, geïnterviewd door een Vlaamse journalist. Inhoudelijk kon ik me in het eindresultaat wel vinden, maar op één punt was dat niet het geval: de journalist had gekozen voor ‘blank’ in plaats van ‘wit’, en ‘zwarten’ in plaats van ‘zwarte mannen en vrouwen’. Zelfs in passages waarin ik werd geciteerd. Dit alles bevreemdde mij, als neerlandicus en collega-journalist, maar ook als (zelf)bewuste zwarte vrouw. Want kwesties als deze gaan verder dan semantiek. Taal is een mooi en machtig medium, dat je kunt gebruiken om de werkelijkheid te beschrijven, maar ook om deze vorm te geven. Woorden zijn niet alleen maar woorden. Ze doen ertoe. Net als kroeshaar.


oprichter van het platform Diversity Rules.
    • Janice Deul