Ajax verspeelt punten tegen Utrecht, Feyenoord wint van ADO

Door het gelijkspel heeft PSV zeven punten voorsprong op Ajax. Roda JC won met 2-1 van Excelsior. Willem II verloor van AZ (0-2).

Steven Berghuis na zijn treffer tegen ADO Den Haag.
Steven Berghuis na zijn treffer tegen ADO Den Haag. Foto ANP/ Dennis Wielders

Ajax heeft koploper PSV weer iets meer ademruimte verschaft. De Amsterdammers konden in de Galgenwaard niet winnen van FC Utrecht en staan omdat PSV zaterdag wel won nu zeven punten achter. FC Utrecht zakt naar de zevende plek. Roda JC won voor de vierde keer dit seizoen, in eigen huis werd Excelsior verslagen (2-1). De club uit Kerkrade blijft op de zeventiende plaats staan. AZ won het uitduel van Willem II met 2-0 en heeft nu drie punten achterstand op nummer twee Ajax.

Feyenoord won in moeizaam duel van ADO Den Haag met 3-1. Robin van Persie maakt onder luid gejuich zijn rentree in de Kuip.

Schitterende treffer Berghuis

Na twee wedstrijden zonder overwinning heeft Feyenoord weer drie punten gepakt. In de eerste helft viel er weinig te beleven in Rotterdam. Zowel Feyenoord als ADO Den Haag waren erg onzorgvuldig aan de bal. Alleen spits Nicolai Jørgensen die in de belangstelling staat van Newcastle United had een grote kans. In de 24e minuut schoot hij op de buitenkant van de paal. Vlak voor rust had ADO op voorsprong moeten komen, maar in kansrijke positie maaide Sheraldo Becker over de bal.

Uit het niets kwam Feyenoord op voorsprong door een treffer van middenvelder Tony Vilhena. Hij kopte in de 54e minuut een voorzet van Steven Berghuis binnen. De voorsprong zorgde ervoor dat de Rotterdammers met meer vertrouwen gingen voetballen. Er was meer rust aan de bal en dat leverde ook een aantal kansen op. Aanvoerder Karim El Ahmadi miste nog een grote mogelijkheid; topscorer Berghuis had het vizier wel scherp.

Op de rand van het strafschopgebied krulde hij in de 68e minuut de bal schitterend binnen. Het is zijn twaalfde treffer van het seizoen. Drie minuten later zorgde oud-Feyenoorder Lex Immers weer voor spanning in de wedstrijd. Uit een afgeslagen corner knalde hij hard binnen. ADO ging op jacht naar de gelijkmaker waardoor ze achterin veel ruimte weggaven. In een scherpe counter zorgde Jens Toornstra voor de 3-1. Door de overwinning stijgt Feyenoord naar de vierde plek.

Omgeploegde akker

Trainer Erik ten Hag had waarschijnlijk meer verwacht van zijn terugkeer bij de club die hij deze maand voor Ajax verliet, maar het werd 0-0 in Utrecht. Het veld had meer weg van een omgeploegde akker dan een strakke grasmat. Ten Hag had vooraf al voorspeld dat dat waarschijnlijk niet gunstig zou zijn voor zijn ploeg.

De twee ploegen vochten in het begin dan ook vooral een fysieke strijd uit. Klaas-Jan Huntelaar scoorde in de twaalfde minuut, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Op enkele kleine mogelijkheden na was dat het enige gevaarlijke moment uit de eerste helft. De tweede helft begon beter voor Utrecht. Zakaria Labyad, die in de belangstelling van Ajax zou staan, leek met een stuiterbal dicht bij een goal, maar doelman Onana keerde zijn inzet.

In de slotfase zette Ajax een stapje bij. Dat leidde tot enkele mogelijkheden. Een vrije trap van Ziyech werd door de keeper van Utrecht uit de kruising gehouden en Huntelaar kopte later naast. Twee minuten voor tijd was Lasse Schöne dicht bij een doelpunt. Doelman Jensen van Utrecht kon zijn matige vrije trap niet klemvast krijgen en bijna rol de bal via zijn armen het doel in.

AZ snel op voorsprong

Door twee vroege treffers heeft AZ de achterstand op nummer twee Ajax verkleind tot drie punten. Door de nederlaag heeft Willem II slechts twee punten meer dan Roda JC, dat voorlaatste staat. In de zesde minuut kwamen de Alkmaarders op voorsprong door een treffer van gelegenheidsspits Mats Seuntjes. Vooral de dieptepass van Alireza Jahanbakhsh was zeer fraai. De international van Iran verdubbelde na een klein kwartier zelf de voorsprong. AZ kreeg meerdere kansen om de score verder uit te bouwen, maar ging slordig met de kansen om.

Willem II stelde er weinig tegenover. Kort voor rust scoorde Willem II de aansluitingstreffer. Een kopbal van Bartholomew Ogbech ging over de doellijn, maar dat ontging scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Na rust viel er weinig meer te beleven in Tilburg.

Belangrijke zege Roda JC

In de strijd tegen degradatie heeft Roda JC een belangrijke overwinning geboekt. Het versloeg Exelsior met 2-1. De Rotterdammers kwamen via Milan Massop nog wel op voorsprong. Kort voor rust zorgde Jorn Vancamp uit een mooie aanval voor de gelijkmaker. Vlak na rust scoorde spits Dani Schahin de winnende treffer.

Excelsior had via Staley Elbers nog wel een grote kans op de 2-2; hij raakt de paal. In blessuretijd pakte Excelsior-middenvelder Luigi Bruins zijn tweede gele kaart. De club uit Rotterdam blijft elfde met 24 punten.