Schaker Giri verliest tiebreak om titel Wijk aan Zee

Twee partijtjes ‘blitz’ beslissen het prestigieuze schaaktoernooi, in de volksmond het Wimbledon van het schaken genoemd.

Anish Giri is er niet in geslaagd om het schaaktoernooi in WIjk aan Zee op zijn naam te schrijven. De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen was in een beslissende partij sterker.
Anish Giri is er niet in geslaagd om het schaaktoernooi in WIjk aan Zee op zijn naam te schrijven. De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen was in een beslissende partij sterker. Foto Koen Suyk/ EPA

Schaker Anish Giri is er net niet in geslaagd de eerste Nederlandse winnaar van het toptoernooi in Wijk aan Zee te worden na Jan Timman in 1985. De 23-jarige grootmeester verloor de tiebreak om de eindzege van de Noor Magnus Carlsen. Anish Giri was op zijn 14de al schaakgrootmeester en daarmee toen de jongste schaakgrootmeester van dat moment.

Giri verzuimde vrijdag in de elfde ronde van het Tata-Steel-schaaktoernooi alleen aan kop te komen. De Nederlander moest toen tegen de Amerikaan Fabiano Caruana, die een teleurstellend toernooi speelde, genoegen nemen met een remise. Op zaterdag won zowel Giri als Carlsen in de twaalfde ronde. Op de slotdag bleven beiden op remise steken, tegen respectievelijk de schakers Wei Yi en Sergej Karjakin.

Twee partijtjes ‘blitz’ bepalen de winnaar

Na twee weken van urenlange schaakwedstrijden moesten twee partijtjes ‘blitz’ van elk vijf minuten de winnaar bepalen van het prestigieuze toernooi, dat in de volksmond wel het Wimbledon van het schaken heet. Na de dertien reguliere ronden waren Giri en Carlsen samen op de eerste plaats geëindigd met 9 punten. Beiden boekten vijf overwinningen en speelden acht keer remise.

De Noor Carlsen, aanvoerder van de wereldranglijst en wereldkampioen in de discipline blitz, die nog sneller gaat dan de discipline rapid (snelschaken), won de eerste blitz-partij met de witte stukken. In de tweede partij schoof Giri met de witte stukken, maar kwam hij niet verder dan remise. Dat leverde Carlsen de titel op.

‘Voel me nu even de grootste loser’

Giri zei na afloop van de tiebreak tegen de NOS:

“Ik voel me nu even de grootste loser, maar ik kan natuurlijk terugkijken op een meer dan prima toernooi.”

Giri keert door zijn tweede plaats in Wijk aan Zee terug in de top tien van de wereld.

Carlsen complimenteerde de Nederlander met zijn sterke optreden:

“Hij verdiende het ook te winnen. Het is jammer dat het toernooi met dit systeem van een tiebreak moet eindigen. Zo zou het eigenlijk niet moeten gaan.”