Recensie

Enthousiast en meeslepend: Wintertournee Jeugdorkest

De jaarlijkse Wintertournee van het NJO is een showcase van conservatoriumtalent. Het plezier spat ervan af. In Nijmegen kon het publiek ín het orkest plaatsnemen voor een speciale surround-ervaring.

Het Nationaal Jeugdorkest: talent in concert. Foto Nic Limper

‘Have fun!’ drukte dirigent Georg Fritzsch zijn musici op het hart. Even daarvoor had hij het publiek, in zijn aanstekelijke Engels (‘I was born in the evil part of Germany, I learnt only Russian’), uitgenodigd om ín het orkest plaats te nemen, voor een uitzonderlijke surround-belevenis. Dat wilde iedereen wel, dus legde Fritzsch Dvořáks Zevende symfonie halverwege stil zodat een nieuwe groep luisteraars op het podium kon plaatsnemen.

Plezier was het kernwoord bij concert van het NJO. Het NJO laat jonge musici ervaring opdoen in grote zalen en met professionele dirigenten en organiseert jaarlijks, naast een Muziekzomer, een Wintertournee voor getalenteerde conservatoriumstudenten uit Nederland en België. Dit keer stonden Dvořák en de orkestsuite uit Het sluwe vosje van Janáček op het programma. In Nijmegen verviel helaas het Derde pianoconcert van Prokofjev, met als solist meesterpianist Severin von Eckardstein.

De schoolreissfeer van zo’n tournee is een van de aantrekkingspunten. De lol straalde van de gezichten, maar de saamhorigheid zorgde ook voor grote concentratie en een indrukwekkende teamprestatie. Dat maakt een NJO-concert anders dan anders: je beseft dat je getuige bent van een ervaring die deze musici nooit zullen vergeten.

Fritzsch, die zich een eersteklas motivator toonde, zorgde voor een meeslepende uitvoering, al werd er wel erg luid gespeeld. Verschillende orkestmusici onderscheidden zich met mooie soli, maar de ster van de avond was solofluitiste Apolline Degoutte, die met stralend en sprankelend spel solliciteerde naar een mooie muzikale toekomst.

    • Joep Stapel