Russische oppositieleider Navalny opgepakt

Navalny werd zondagavond weer vrijgelaten. In heel Rusland zijn honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen president Poetin.

Arrestatie van Alexei Navalny tijdens een demonstratie in Moskou.
Arrestatie van Alexei Navalny tijdens een demonstratie in Moskou. Foto AFP/ Alexandra Dalsbaek

De Russische politie heeft zondag een inval gedaan in het hoofdkantoor in Moskou van de Russische oppositieleider Alexei Navalny. Kort daarna werd Navalny opgepakt, meldt persbureau Reuters.

De politie liet Navalny zondagavond weer gaan zonder een aanklacht in te dienen. Zijn advocaat Olga Michailova zei wel tegen persbureau Reuters dat haar cliënt op een later tijdstip alsnog voor de rechter moet verschijnen.

Navalny werd opgepakt kort nadat hij in Moskou deelnam aan een demonstratie. Die was bedoeld om op te roepen de aanstaande presidentsverkiezingen te boycotten. Eerder op de dag deed de politie een inval op het hoofdkantoor vanwege een vermeende bommelding. Of er daadwerkelijk een explosief in het kantoor van de oppositieleider lag, werd niet duidelijk. Wel werden leden van Navalny’s team verhoord en gearresteerd.

Volgens een woordvoerder van Navalny’s team zou de politie het kantoor zijn binnengevallen omdat vanaf die plek een tv-uitzending werd uitgezonden over anti-Kremlinprotesten elders in het land.

De arrestatie van Alexei Navalny:

Twitter avatar navalny Alexey Navalny Задержание одного человека теряет малейший смысл, если нас много. Кто-нибудь, придите и замените меня https://t.co/TODVdF5lEm

Doorgestoken kaart

Zondag gingen honderden, veelal jonge, aanhangers van Navalny door heel Rusland de straat op uit protest tegen de Russische autoriteiten. Volgens de demonstranten zijn de aanstaande presidentsverkiezingen op 18 maart “misleidend” en is er sprake van doorgestoken kaart. Eerder riep Navalny op tot een boycot.

Hij kan zich niet kandidaat stellen voor de verkiezingen vanwege vermeende criminele activiteiten. Hij werd in juni vorig jaar door de kiesraad uitgesloten van deelname doordat hij mensen zou hebben opgeroepen om deel te nemen aan verboden publieke demonstraties. In september werd Navalny om die reden opgepakt. In totaal werd hij vorig jaar drie keer gearresteerd.

In 2016 sprak NRC met Alexei Navalny. Lees hier het hele interview.

In 2016 werd Navalny veroordeeld voor fraude. Door zijn strafblad heeft Navalny geen passief stemrecht en zijn de campagneactiviteiten volgens de Russische autoriteiten illegaal. Volgens Navalny was er sprake van een politiek proces.

Donderdag kondigde de Russische minister van Binnenlandse Zaken aan dat tegen de protesten hardhandig zal worden opgetreden.

De locaties waar de protesten onder meer plaatsvinden: