Dodental aanslag Kabul loopt op tot 103

Eerder stond het aantal slachtoffers op 95. Het aantal gewonden van een van de dodelijkste aanslagen in Kabul ooit bedraagt nu 235.

De begrafenis van een van de slachtoffers in Kabul.
De begrafenis van een van de slachtoffers in Kabul. Foto Omar Sobhani/Reuters

Bij een grote aanslag zaterdag in Kabul zijn volgens de Afghaanse autoriteiten zeker 103 doden gevallen. Ook raakten er 235 mensen gewond. Eerder stond het dodental op 95. Volgens minister Barmak van Binnenlandse Zaken zijn er acht gewonden in het ziekenhuis overleden sinds zaterdag, meldt persbureau AFP.

De aanslag in het centrum van de Afghaanse hoofdstad is een van de dodelijkste aller tijden in de stad. Een zelfmoordterrorist had zijn explosief verstopt in een ambulance. Hij kwam een eerste checkpoint door omdat hij vertelde dat hij een patiënt vervoerde naar een ziekenhuis in de buurt. Bij een volgende checkpoint liet hij de bom ontploffen.

In de wijk van Kabul waar de aanslag plaatsvond, bevinden zich veel overheidsgebouwen, ambassades en consulaten. De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

De laatste maanden zijn er veel aanslagen gepleegd in Afghanistan. Een week geleden kwamen nog 25 mensen om bij een aanval van de Talibaan op het Intercontinental Hotel in Kabul. Aan het eind van 2017 pleegde een IS-strijder een aanslag op een shi’itisch centrum in Kabul, waarbij boven de veertig doden vielen.

In juni 2017 vielen meer dan honderdvijftig doden bij een aanslag in Kabul.