Websites ABN AMRO en ING weer bereikbaar na DDoS-aanvallen

Klanten kunnen bij een DDoS-aanval geen gebruik maken van internetbankieren. Bij zo’n aanval wordt er een grote hoeveelheid dataverkeer losgelaten.

Klanten van ABN AMRO en ING hebben geen of zeer moeilijk toegang tot de website van de banken. Foto Rob Engelaar/ ANP

ABN AMRO is dit weekend voor de derde keer getroffen door een DDoS-aanval. Klanten konden daardoor niet of zeer moeilijk gebruik maken van internetbankieren, mobiel bankeren en iDeal. Ook de website van ING werd zondagavond getroffen.

Volgens ABN AMRO was de ‘laatste aanval’ zondagavond rond 23.00 uur weer voorbij en functioneren alle diensten weer naar behoren. Tegen middernacht meldde ook ING dat online bankieren weer beschikbaar was.

De banken benadrukken dat er geen sprake is van een hack en dat de veiligheid van de persoonsgegevens niet in gevaar is.

Reactie Detailhandel Nederland en DNB

Bij een DDos-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt. Dat is de reden dat de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Het is onduidelijk wie achter de aanvallen zit. Detailhandel Nederland liet in een reactie weten zich steeds meer zorgen te maken over de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. Tegen persbureau ANP zei Michel van Bommel, secretaris betalingsverkeer:

“We doen bijvoorbeeld zo’n 10 à 11 miljoen betalingen per dag. Dat zijn er meer dan een miljoen per uur. Als er even niet afgerekend kan worden, zowel on- als offline, dan heeft dit voor de winkeliers grote gevolgen voor hun omzet. Het waarborgen van de stabiliteit van het digitale betalingsverkeer moet hoger op de agenda bij zowel banken als politiek.”

Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) sprak op zondag over de DDoS-aanval. In het tv-programma Buitenhof zei hij dat cyberaanvallen tegen banken aan de orde van de dag zijn. DNB is met banken in gesprek om te regelen dat die hun systemen na zo’n aanval snel weer in de lucht hebben.

    • Huib de Zeeuw