Vakantieverhuur

800.000 toeristen in Amsterdam via Airbnb. Maar ook buiten de Randstad wordt het druk

In 2017 verbleven 800.000 toeristen in Amsterdamse Airbnb-locaties. Dat blijkt uit cijfers die de vakantieverhuursite deze week openbaar heeft gemaakt, in aanloop naar een hoorzitting over de spreiding van toerisme in de Tweede Kamer. In heel Nederland trokken Airbnb-woningen 1,7 bezoekers uit zowel binnen- als buitenland; in 2016 waren dat er nog 1,4 miljoen. Volgens Airbnb verbleef het grootste deel van de toeristen in Amsterdam buiten het stadscentrum: vooral Noord en West zouden populair zijn. En ondanks de grote drukte in de hoofdstad ziet de verhuursite vooral groei in de regio's buiten de Randstad: in gemeenten als Valkenburg en Augustinusga verbleven in 2017 vijftig procent meer Airbnb-bezoekers dan het jaar ervoor.