Bijna honderd doden bij aanslag in Kabul

Een zelfmoordterrorist in een ambulance gevuld met explosieven blies zichzelf op in de buurt van de Nederlandse ambassade. Minstens 150 mensen raakten gewond.

Foto Rahmat Gul/AP

Bij een bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag bijna honderd doden gevallen. Ook zijn er meer dan 150 gewonden, melden de persbureaus AFP en AP op basis van het Afghaanse ministerie van Gezondheid. Daarmee is het een van de meest dodelijke aanslagen van de afgelopen jaren.

Volgens een laatste telling kwamen 95 mensen om het leven, maar dat aantal kan nog oplopen. De Talibaan heeft de aanslag opgeëist.

Een zelfmoordterrorist wist in een ambulance gevuld met explosieven langs een eerste checkpoint in de stad te komen. Hij zei dat hij een patiënt naar een nabij ziekenhuis moest brengen. Bij een tweede checkpoint, vlakbij een gebouw van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, blies hij zichzelf op. In de betreffende wijk van Kabul zitten meerdere overheidsgebouwen en ambassades, waaronder die van Nederland.

Explosie vlakbij Nederlandse ambassade

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de aanslag vlakbij de Nederlandse ambassade in Kabul was. “We zijn erdoor opgeschrikt, maar er zijn geen Nederlandse diplomaten gewond geraakt en er is geen schade aan het pand”, reageert een woordvoerder. Minister Halbe Zijlstra heeft de aanslag op Twitter veroordeeld:

Na de grote explosie die in de hele stad te horen was, hing een donkere wolk boven Kabul. Tientallen voertuigen werden vernietigd of beschadigd. Ook zijn meerdere winkels vernietigd. Een hulpverlener ter plaatse spreekt tegenover Reuters van “een bloedbad”. Zaterdag is een normale werkdag in Afghanistan. Het was daarom druk op de weg waar de explosie plaatsvond.

Aanval Intercontinental Hotel

De afgelopen maanden wordt Afghanistan weer geteisterd door een reeks bloedige aanslagen. Een week geleden viel een groep Talibaan-strijders nog het Intercontinental Hotel in Kabul aan. De militanten gebruikten vuurwapens en granaten, waardoor er brand uitbrak in het gebouw. Meer dan twintig mensen, het merendeel buitenlanders, kwamen om het leven.

Lees ook: Zelfs de ambassadewijk is niet meer veilig in Kabul

Eind december blies een een zelfmoordterrorist zichzelf op in een shi’itisch cultureel centrum in Kabul, waarbij meer dan veertig doden vielen. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Afgelopen zomer kwamen er bij een zware bomaanslag in Kabul, niet ver van het geweld op zaterdag, meer dan 150 mensen om het leven. Dat was daarmee de meest dodelijke aanslag sinds de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001.

Extra Amerikaanse troepen

De Verenigde Staten maakten vorig jaar bekend dat 4.000 extra Amerikaanse manschappen worden ingezet in Afghanistan. Ook is het luchtoffensief tegen de Talibaan en andere militante groeperingen zoals IS verder uitgebreid om militanten te verzwakken en aan de onderhandelingstafel te dwingen.

Lees meer over het Amerikaanse plan: ‘VS sturen 4.000 militaire trainers naar Afghanistan’

De Talibaan zegt onvermoeid door te gaan met de strijd. De aanhoudende aanslagen in het land laten zien dat de Afghaanse regering noch de Amerikanen grip weten te krijgen op de veiligheid in het door oorlog geteisterde land.