Saudi-Arabië laat meerdere prinsen en zakenmannen vrij

De vermogende Saoediërs, onder wie de prominente Al-Waleed bin Talal, werden door de autoriteiten sinds november vastgehouden in een luxe hotel op verdenking van corruptie.

De rijke Saoediër Alwaleed bin Talal in zijn suite in het Ritz-Carlton hotel in Ryad, waar hij sinds november wordt vastgehouden op verdenking van corruptie.
De rijke Saoediër Alwaleed bin Talal in zijn suite in het Ritz-Carlton hotel in Ryad, waar hij sinds november wordt vastgehouden op verdenking van corruptie. Foto Katie Paul/Reuters

Meerdere Saoedische prinsen en zakenmensen die sinds november vastzitten op verdenking van corruptie, zijn vrijgelaten. Dat melden internationale media zaterdagochtend. Ze werden vastgehouden in het Ritz-Carlton Hotel in Riyad.

In november werden elf prinsen, vier ministers en tientallen oud-bestuurders opgepakt op verdenking van corruptie. Een deel van hen is nu weer vrij, volgens BBC na het betalen van een forse schikking.

Meest prominent onder de vrijgelaten Saoediërs is de miljardair Al-Waleed bin Talal. Familieleden bevestigen zaterdagmiddag tegenover persbureau Reuters dat hij vrij is gekomen. Enkele uren daarvoor sprak Bin Talal zelf nog met Reuters, toen bekend was dat anderen het hotel hadden mogen verlaten. Hij zei toen te verwachten dat hij binnen enkele dagen naar huis kon en dat de aanklacht van corruptie tegen hem zou worden geschrapt.

Ook Waleed al-Ibrahim, de eigenaar van het Saudi-Arabische mediabedrijf MBC, mocht het hotel in de hoofdstad verlaten. The New York Times heeft een memo ingezien waarin de zender dat aan de medewerkers bevestigt.

Verder is ook het voormalig hoofd van de Saoedische koninklijke hofhouding, Khalid al-Tuwaijri, vrij.

Lees ook: Corruptie bestrijden of verdeeldheid zaaien?

Actie van de kroonprins

Volgens de Saoedische autoriteiten maakte de reeks arrestaties, die begon in november, onderdeel uit van een grote campagne tegen corruptie. Critici wijzen op de betrokkenheid van kroonprins Mohammed bin Salman, die aan het hoofd staat van de anticorruptiecommissie. Met de acties zou hij zijn eigen positie willen verstevigen.

Uiteindelijk zijn in totaal meer dan tweehonderd vermogende Saoediërs in het Ritz-Carlton vastgehouden. Het geld dat de arrestanten hebben betaald om hun luxe gevangenis te mogen verlaten, zou bestemd zijn voor de staatskas.

    • Lisa Dupuy