RIVM-gebouw strop voor Rijk

Bouw

Het nieuwe huis voor het RIVM kost tientallen miljoenen euro’s meer en is drie jaar vertraagd. Het probleem: trillingen.

De nieuwe huisvesting voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kost de staat ten minste 22 miljoen euro meer dan begroot, en waarschijnlijk nog meer. De bouwers lijden nog veel grotere verliezen op het complexe bouwproject op de Uithof bij Utrecht. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC. Het project kampt met grote vertragingen, doordat het ontwerp grondig moest worden aangepast. De enige overgebleven bouwer, Strukton, zal het gebouw zeker drie jaar te laat opleveren. De andere twee, Heijmans en Hurks, zijn na veel ruzie over geld opgestapt.

Het grootste reden voor de bouwstrop zijn de trillingen van het verkeer in de buurt. Die mogen de gevoelige meetapparatuur in de nieuwe laboratoria van het RIVM niet verstoren. Maar tijdens het ontwerpen bleken die heel moeilijk in te dammen. Het RIVM verhuist immers van een rustig hoekje aan de rand van Bilthoven naar een zichtlocatie aan de A27, pal naast een nieuwe trambaan en drukke busbaan. De bouwers moesten meer dan een jaar extra rekenen en tekenen om de trillingen daarvan onder controle te krijgen.

Hoewel in de gekozen contractvorm een werkend ontwerp de verantwoordelijkheid is van de bouwers, legt de staat nu toch extra geld bij. Ook wijzigt de staat de afspraken over uitbetaling. De bouwers krijgen eerder (en meer) geld overgemaakt, zodat ze de leningen bij hun financiers kunnen afbetalen. Het Rijksvastgoedbedrijf: „Achteraf is pas gebleken hoe moeilijk de bouwopgave was.” Een betrokkene: „Iedereen heeft het onderschat.”

Het nieuwe huis voor het RIVM telt 275 laboratoria, waarvan een deel high containment. Daarvoor gelden zeer strenge eisen voor straling, besmettingsgevaar en trillingen. De eisen konden alleen met „draconische maatregelen” worden gehaald, volgens een betrokkene. Toen dat was gelukt, weigerden de bouwers alsnog te beginnen. Ze wilden eerst weten hoeveel de staat zou bijbetalen.

Het RIVM zou dit jaar naar de nieuwe locatie verhuizen. Dat gebeurt nu pas halverwege 2021.

Trillingsvrij pagina E6-7
    • Carola Houtekamer