Kabinet wil regels tegen verplichte openstelling winkeliers

Winkeliers worden soms gedwongen om hun openingstijden aan te passen. Staatssecretaris Keijzer wil regels om ondernemers te beschermen.

Winkelcentrum Paddepoel in Groningen, waar winkeliers boetes kregen omdat ze hun openingstijden niet aanpasten. Foto Kees van de Veen

Het kabinet wil winkeliers meer bescherming gaan bieden tegen verplichte openstelling. Daarom moeten er wettelijke regels komen die ervoor zorgen dat ondernemers zelf hun openingstijden kunnen bepalen, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer vrijdag.

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) of winkeliersvereniging coördineert vaak openingstijden en kan besluiten deze aan te passen om een winkelgebied aantrekkelijker te maken voor consumenten. Tegelijkertijd worden kleinere winkeliers hierdoor soms verplicht tot openingstijden die niet rendabel zijn.

Door de wijziging van de Winkeltijdenwet in 2013 hebben gemeenten meer ruimte gekregen om de toegestane winkeltijden te bepalen. Dat heeft volgens Keijzer onbedoelde gevolgen gehad voor winkeliers. Winkelcentra in bepaalde gemeenten hebben namelijk sindsdien meer ruimte gekregen om ondernemers te dwingen zich aan bepaalde openingstijden te houden. “Het was daarbij niet de bedoeling dat de wetswijziging in de praktijk ook kan resulteren in een plicht om open te zijn”, concludeert Keijzer.

Ondernemingsvrijheid van winkeliers

Zo kregen winkeliers in een winkelcentrum in Groningen onlangs boetes omdat ze niet open wilden op koopzondagen. De VvE stelde dat de verschillende ondernemers in het betreffende winkelcentrum democratisch besloten hadden om het huisreglement aan te passen. Kleinere winkeliers zeiden niet de capaciteit te hebben om op zondag open te zijn. Keijzer schrijft nu: “Voor een winkelier behoort het bepalen van openingstijden tot de basis van de ondernemingsvrijheid.”

Lees over de zaak in winkelcentrum de Paddepoel: Dicht op koopzondag? Boete!

Een winkelier moet zich wel blijven houden aan afspraken binnen een contract. Als daarin staat dat een winkel op koopavond open moet, dan dient de ondernemer zich daaraan te houden. Maar een winkelier mag later niet nog gedwongen worden om tijden aan te passen, stelt Keijzer.

De staatssecretaris gaat nu kijken hoe deze bescherming van ondernemers verder toegepast kan worden. Eind 2018 wil Keijzer met een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

    • Christiaan Paauwe