grote steden

Amsterdam vraagt Europa hulp voor inzage in gegevens Airbnb

Negen Europese steden, waaronder Amsterdam, vragen de Europese Commissie om steun bij het bestrijden van de uitwassen door vakantieverhuur. Ze willen toestemming om de gegevens van de verhuurplatforms te mogen inzien.

Dat heeft de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) vrijdag bekendgemaakt na afloop van een tweedaagse conferentie. „Platforms als Airbnb verschuilen zich achter Europese regels om niet al hun gegevens te delen”, zegt Ivens. Zo’n 4 procent van de Amsterdamse woningvoorraad wordt aangeboden op vakantieplatforms. Volgens Ivens zijn gegevens over de verhuurders van de op vakantieplatforms aangeboden woningen nodig ter handhaving van de regels: niet meer dan 60 dagen per jaar, niet meer dan vier gasten per woning. (NRC)

    • Bas Blokker