Reportage

Geen beperking hebben en je karretje toch gratis op de stoep parkeren

Talk of the Town In het straatbeeld duiken steeds meer Birò’s op. Ze mogen op de weg, fietspad en stoep rijden. De gemeente ziet dat graag anders.

Wie erop gaat letten ziet het kleine autootje ineens overal: de Birò – een soort hippe (en elektrische) versie van de Canta. Ze zijn even compact, alleen waar de Canta van metaal is en meestal rood gekleurd, zijn de deurtjes van de Birò van glas en is deze afgezien van één fel gekleurd detail vaak modern zwart. Het is een beetje alsof het oude koekblik van oma een update heeft gehad. En waar de Canta’s zich hun territorium grotendeels toe-eigenen in Noord, heeft u de meeste kans om een Birò in het wild te spotten in stadsdeel Zuid en het Centrum.

Misschien zag u er al een geparkeerd staan midden op de stoep, dat mag namelijk, het is nog gratis ook. Of misschien zag u er een voorbij scheuren op het fietspad; de Birò mag namelijk net als de Canta op de weg, fietspad én stoep rijden. De „flexibele vierwieler” – die ook wel wat weg heeft van een golfkarretje – is eigenlijk de ideale vervanger van bakfiets en scooter ineen: hij gaat harder (45 kilometer per uur) en het is nog droger ook.

Pieter Vermeer, die sinds vijf jaar de Birò verkoopt in Nederland, kan het bevestigen: het vervoermiddel wordt steeds populairder in de hoofdstad. In andere grote Europese steden – Barcelona, Rome, Lissabon, Milaan – rijden ze ook, maar in Amsterdam gaat de verkoop het hardst. Er rijden nu zo’n 400 exemplaren rond in de stad: 60 procent is van bedrijven, de rest heeft particuliere eigenaren. Ouders die hun kinderen naar school brengen, een kleine boodschap doen, of mensen die elke dag van Haarlem naar Amsterdam moeten forenzen, legt Vermeer uit. „Hoe drukker Amsterdam wordt, hoe meer Birò’s er komen.” Volgens hem vervangt het vervoermiddel geen bakfiets of scooter, maar de auto. Op één autoparkeerplek passen namelijk vier Birò’s, op de weg nemen ze minder ruimte in. De ideale vervanging van de auto dus: „Zo verkopen we ze ook.”

De gemeente denkt daar iets anders over. Zij vinden de Birò een „doorn in het oog”, zegt een woordvoerder. De Canta is namelijk bedoeld voor gehandicapten en ook alleen zij kunnen een vergunning krijgen; de Birò kan iedereen aanschaffen – tenminste, wie er minimaal 12.375 euro voor kan neerleggen – maar valt officieel wél onder de gehandicaptenvoertuigen. En die mogen volgens de ‘Wegenverkeerswet en Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990’ op de autoweg, fietspad én stoep rijden. Zonder dat de bestuurder een rijbewijs nodig heeft. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer, VVD): „Mensen met een mobiliteitsbeperking die een Canta of Birò hard nodig hebben, moeten van deze faciliteiten gebruik kunnen maken. Maar het is zeer onwenselijk dat mensen zonder mobiliteitsbeperking deze voertuigen ook op de stoep mogen parkeren.” De gemeente is momenteel bezig met het Rijk om de regelgeving te wijzigen zodat alleen mensen met een mobiliteitsbeperking hun voertuig nog op de stoep mogen zetten.

Daarnaast onderzoekt de gemeente nu of ze eigenaren van LEV’s (kleinere elektrische voertuigen) zónder mobiliteitsbeperking ook naar de rijbaan kunnen verplaatsten – net als de snorscooter. De Birò zelf is niet onveilig op het fietspad volgens de gemeente, maar dat wordt natuurlijk een ander verhaal als half Amsterdam straks in golfkarretjes tussen de fietsen door scheurt. De Amsterdamse Fietsersbond vindt de Birò en andere elektrische voertuigen ronduit „gevaarlijk” op het fietspad. „Wij vinden dat alleen fietsers op eigen kracht die niet harder dan 25 kilometer per uur gaan, op het fietspad mogen.”

Birò-verkoper Vermeer had ook al bedacht dat deze situatie niet helemaal ideaal is. Hij wil „zijn klanten opvoeden om irritatie te voorkomen.” Over een half jaar hoopt hij de gemeente een zelf geschreven beleid voor te leggen; de Birò zou niet overal mogen parkeren, vindt hij ook, en alleen op vrijliggende fietspaden mogen rijden. Maar hij kan het toch niet laten ook de voordelen nog eens op te sommen: voor bedrijven of gemeenschappen is het delen van zo’n karretje hartstikke handig. „Liever Birò’s dan auto’s op de weg.”

Na de scooterkruistocht, nu de strijd om de Birò: wordt vervolgd.