Dure geneesmiddelen

Advies: spiermedicijn moet drastisch goedkoper

Voor patiënten die lijden aan de spierziekte SMA moet het medicijn Spinraza in het basispakket komen. Voorwaarde is wel dat de prijs flink wordt verlaagd. Dat is het advies dat de adviescommissie van het Zorginstituut vrijdag heeft uitgebracht.

Spinraza kost ongeveer 500.000 euro per patiënt per jaar. Het Zorginstituut noemt die prijs „buitensporig hoog”. De adviescommissie eist een „drastische” verlaging van 80 tot 85 procent als voorwaarde voor opname in het basispakket.

Het Zorginstituut moet het ministerie van Volksgezondheid adviseren over de opname van Spinraza in het basispakket.

In het oordeel weegt de adviescommissie beoordelingen van patiënten en artsen over de effectiviteit van het medicijn mee. De commissie sprak ook met de fabrikant Biogen en vroeg om een verantwoording van de prijs.

„De fabrikant kon niet voldoende uitleggen welke kosten worden gemaakt voor de productie van het medicijn”, zegt een woordvoerder van het Zorginstituut in een toelichting.

Spinraza is vooral effectief bij jonge patiënten. Voor de jongste patiënten in Nederland, dertig kinderen tot onder de vijf jaar, wordt gebruik van Spinraza nu ook vergoed. Dat kan door een voorlopige regeling die het ministerie voor Volksgezondheid, Wetenschap en Sport in december trof met de farmaceut.

De afspraak loopt op 1 mei af. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins heeft laten weten de beslissing over het basispakket dan ook te willen hebben afgerond. Het Zorginstituut geeft op 5 februari het definitieve advies uit aan de minister. „Daarna is het aan de minister om opnieuw aan de slag te gaan in de onderhandelingen met Biogen”, zegt de woordvoerder.

    • Lisa Dupuy