Diversité Footwear

Diversité Footwear maakt sneakers waarin het ontwerp van de Erasmusbrug is verwerkt, als eerbetoon aan de stad. Het idee voor Diversité kwam toen Wesley Dos Santos (26) zijn schoenenkast aan het opruimen was. „Van kinds af aan ben ik dol op sneakers. Thuis heb ik een hele verzameling, van Nike tot Lanvin, maar ook van Nederlandse ontwerpers. Het was toen ik een paar schoenen van ETQ, een Amsterdams merk in mijn handen had, dat ik ineens dacht: Waarom ontwerp ik niet mijn eigen sneakers?”

Dos Santos betrok meteen zijn beste vriend Adilson Araujo bij het project, met wie hij al eerder eigen t-shirts had bedrukt. „Maar die waren geen groot succes.” De vrienden schreven een ondernemingsplan en investeerden hun spaargeld om hun eigen schoenenmerk te beginnen: Diversité. „Het eerste ontwerp hebben we zelf getekend, maar dat bleken we niet zo goed te kunnen.” Daarop gingen ze op zoek naar een ontwerper die het technische gedeelte kon tekenen.

Over het ontwerp waren ze snel uit. „Allebei zijn we geboren en getogen Rotterdammers. We wilden iets terugdoen voor de stad die zoveel voor ons heeft betekend. Dus wilden we architectuur terug te laten komen in het design.” Uit een rondvraag in hun vriendenkring bleek dat de Erasmusbrug voor hen hét icoon van Rotterdam is. „De brug komt grafisch in de schoen terug, herkenbaar voor wie het weet, onherkenbaar voor de leek. Mocht je willen, kun je er gerust mee uitgaan in 020.”

Ze gingen langs bij vijf fabrieken in Portugal. „Het belangrijkste was om het minimum aantal te produceren schoenen omlaag te krijgen, zodat we geld overhielden voor een website en marketing.” Sinds januari 2016 zijn de schoenen te koop, in een aantal winkels en online. „Een van de hoogtepunten was toen de schoen onderdeel werd van de expositie over de Erasmusbrug in de Kunsthal.”

Sinds vorig jaar worden de schoenen ook in vrouwenmaten gemaakt. „Daar was veel vraag naar. We werken met een nieuwe fabrikant die kleinere aantallen in nog hogere kwaliteit kan leveren.”

Dos Santos en Araujo hadden eerst een pop-up store in Schiedam, maar inmiddels zijn de schoenen te koop in een eigen winkel in Delfshaven. „Daar komen we allebei vandaan, dus het is mooi dat we zo iets kunnen toevoegen aan onze eigen wijk.”