Beste lezer,

De zaterdagkrant van NRC is zonder meer de belangrijkste krant van de hele week. Niet alleen is het de krant met veruit de hoogste oplage, het is ook het moment waarop we onze belangrijkste uitzoekverhalen, mooiste reportages en fijnste interviews presenteren. Op zaterdag willen we uitpakken met een krant die ook een weekblad is. Ook u, de lezer, blijkt dat te waarderen. Al vele jaren ‘scoort’ de zaterdagkrant bij tevredenheidsonderzoeken erg hoog.

Toch vinden we het belangrijk om nu en dan te sleutelen aan het concept van die krant, de invulling van een aantal katernen, de plek van sommige rubrieken. Ik hoop dat u vandaag vooral uw vertrouwde NRC Weekend herkent: vijf stevige katernen, vaste rubrieken, goede fotografie, grondige analyses en een keur aan vertrouwde columnisten. Maar u zult ongetwijfeld ook vernieuwingen ontdekken. Zo vervingen we het Lux-katern door een nieuwe bijlage ‘Leven het Weekend’, waarin we vaste waarden behielden (het lunch-interview; de cultuurtips; restaurant-, auto-, en kookrubriek) maar ook meer aandacht beloven voor cultuur en media, duurzaamheid, gezondheid en slim leven. Het opiniekatern kreeg enkele nieuwe rubrieken en een meer typografische vormgeving. Sommige columns kregen een ander jasje, andere een nieuwe plek. De wekelijkse lange necrologie verhuisde naar achterin het eerste katern.

De economieredactie brengt de voorbije beursweek toegankelijk in beeld, de wetenschapsredactie verving ‘de kleine wetenschap’ door een vrolijke achterpagina voor kleine én grote mensen. Midden in het eerste katern komt wekelijks een grote bijzondere foto of een mooi uitgewerkte infographic.

Het zijn kleine aanpassingen en veranderingen die er vooral toe moeten leiden dat u, met nog meer intellectueel genoegen dan voorheen, in het weekend verschillende keren naar onze krant grijpt.

Laat mij, indien u dat wenst, persoonlijk weten wat u goed en minder goed vindt aan de weekend-editie van NRC. Want een goede krant wordt gemaakt in dialoog met de lezer.

Peter Vandermeersch Hoofdredacteur p.vandermeersch@nrc.nl
    • Peter Vandermeersch