Beste lezer,

De zaterdagkrant van nrc.next is zonder meer de belangrijkste krant van de hele week. Het is het moment waarop we onze belangrijkste uitzoekverhalen, mooiste reportages en fijnste interviews presenteren. Op zaterdag willen we uitpakken met een krant die ook een weekblad is. Ook u, de lezer, blijkt dat te waarderen. Al vele jaren ‘scoort’ de zaterdagkrant bij tevredenheidsonderzoeken erg hoog.

Toch vinden we het belangrijk om nu en dan te sleutelen aan het concept van die krant, de invulling van katernen, de plek van rubrieken. Ik hoop dat u vandaag vooral uw vertrouwde nrc.next herkent: vaste rubrieken, goede fotografie, stevige analyses en een keur aan vertrouwde columnisten. Maar u zult ongetwijfeld ook vernieuwingen ontdekken.

Om de structuur van de krant helderder te maken hebben we (zoals dat doordeweeks ook gebeurt) de economie- en carrièrestukken ondergebracht in een ‘eigen’ katern. Ook Wetenschap, een van de populairste thema’s bij de nrc-lezer, krijgt een eigen wekelijkse bijlage. En in het weekend vervangen we het cultuurkatern voor ‘Leven het Weekend’, waarin we vaste waarden behouden (het lunch-interview bijvoorbeeld) maar ook meer aandacht beloven voor cultuur en media, duurzaamheid, gezondheid en slim leven.

De economieredactie brengt de voorbije beursweek toegankelijk in beeld. Het opiniekatern heeft enkele nieuwe rubrieken. Sommige columns kregen een ander jasje, andere een nieuwe plek. De wekelijkse lange necrologie staat nu achterin het eerste katern.

Midden in het eerste katern brengen we weer wekelijks de ‘In Beeld’ (een succesnummer uit de eerste jaren van nrc.next) of een mooi uitgewerkte infographic.

Op die manier, geloven we, is nrc.next ook op zaterdag een uitgebreide en overzichtelijke krant. Doel is vooral dat u, met nog meer intellectueel genoegen dan voorheen, in het weekend verschillende keren naar onze krant grijpt.

Laat mij, indien u dat wenst, persoonlijk weten wat u goed en minder goed aan de weekend-editie vindt. Want een goede krant wordt gemaakt in dialoog met de lezer.

Peter Vandermeersch Hoofdredacteur p.vandermeersch@nrc.nl
    • ---