Arbeidsomstandigheden

FNV klaagt opnieuw over Octrooibureau

Vakbond FNV luidt opnieuw de noodklok over de arbeidsomstandigheden bij het Europees Octrooibureau in Rijswijk.

De Europese organisatie staat volgens de bond op het punt de Nederlandse wet te overtreden met plannen om vastedienstcontracten grotendeels af te schaffen.

Bij het Europese Octrooibureau werken zo’n 6.800 mensen, van wie 2.700 in Rijswijk. De meesten van hen zijn in vaste dienst.

FNV klaagt over een voornemen om de contracten voor toekomstige medewerkers te vervangen door tijdelijke contracten met een maximale duur van vijf jaar, die verlengbaar zijn. Dat mag hier niet zomaar, stelt de bond in een brief aan premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. De bond vindt dat de bewindslieden moeten ingrijpen.

Het Octrooibureau ontkent dat er al iets is besloten. Bovendien is het bureau als internationale organisatie helemaal niet gebonden aan nationale arbeidswetten, reageert een woordvoerder. Ook Europese regelgeving is volgens hem niet van toepassing omdat het bureau geen EU-instelling is. Het bestuur van de organisatie vergadert in maart over manieren om makkelijker tijdelijke krachten te kunnen werven.

Over de arbeidsomstandigheden bij het Octrooibureau is al langer veel te doen. Bonden klaagden eerder dat topman Benoît Battistelli een „schrikbewind” zou voeren. Ook de Nederlandse regering drong al eens aan op verbeteringen. De Hoge Raad heeft vorig jaar evenwel bevestigd dat het bureau als internationale organisatie onschendbaarheid geniet. (ANP)