Verenigde Staten

Witte Huis geeft voorzet over DACA-migranten

President Trump is bereid om 1,8 miljoen illegale migranten die op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten kwamen op termijn Amerikaans burgerschap te verlenen. Onder hen is de groep van 700.000 ‘dreamers’, immigranten die een gedoogstatus kregen via het door Obama opgezette DACA-programma, dat Trump vorig jaar stopzette.

In ruil daarvoor wil het Witte Huis immigratie zeer sterk terugdringen, onder meer via een fonds van 25 miljard dollar voor financiering van de door Trump beloofde muur langs de grens met Mexico en het inperken van gezinshereniging.

De kans dat de Democraten ingaan op het voorstel van het Witte Huis is minimaal. Zij hebben steeds gezegd aan de muur niet mee te willen betalen en willen de dreamers niet als ruilmiddel inzetten. Ondertussen ziet de rechterflank van de Republikeinen het aanbod als een onnodige tegemoetkoming aan illegale migranten. De DACA-migranten en immigratie in bredere zin zijn al weken inzet van een verwoede strijd in het Congres. Indien dat voor 8 februari niet tot overeenstemming komt, komt het opnieuw tot een overheidssluiting. Eerder gebeurde dit al tussen 20 en 23 januari. (NRC)