Venezolaanse ambassadeur moet Spanje verlaten

Donderdag wees Venezuela de Spaanse ambassadeur al uit. Dat gebeurde een week nadat de EU sancties had ingesteld tegen Venezuela.

De Spaanse ambassadeur Jesus Silva werd donderdag al uitgezet door Venezuela. Foto Marco Bello/Reuters

In navolging van het uitzetten van de Spaanse ambassadeur uit Venezuela, moet nu de Venezolaanse ambassadeur Spanje verlaten. De diplomatieke vertegenwoordiger van het Zuid-Amerikaanse land is tot persona non grata verklaard, meldt persbureau Reuters.

Afgelopen week stelde de Europese Unie verscherpte sancties in tegen Venezuela. Zeven overheidsfunctionarissen kregen een reisverbod opgelegd voor de EU en hun tegoeden werden bevroren.

President Maduro van Venezuela beschuldigt Spanje ervan de drijvende kracht achter de sancties te zijn. In een reactie op het uitwijzen van de Spaanse ambassadeur zei de Europese Commissie volledig achter Spanje te staan en werd Venezuela opgeroepen de beslissing terug te draaien.

In Venezuela wonen rond de 200.000 mensen met de Spaanse nationaliteit. Sinds het bewind van Hugo Chavez, de voorganger van Maduro, zijn er tienduizenden Venezolanen naar Spanje geëmigreerd.

Smokkel

De EU maakt zich zorgen over de aanhoudende mensenrechtenschendingen door de Venezolaanse regering. Bij protesten tegen de regering van Maduro kwamen het afgelopen jaar tientallen mensen om. Het land kampt met een gigantische economische crisis. Ondertussen wordt de democratie steeds verder uitgehold.

De onrust in Venezuela heeft al tot meerdere diplomatieke conflicten geleid. In december besloot Venezuela de ambassadeurs van Canada en Brazilië uit te zetten. De landen zouden zich volgens Venezuela met binnenlandse aangelegenheden bemoeien. Canada en Brazilië lieten daarna de Venezolaanse ambassadeurs hun koffer pakken.

Recent kwam ook Nederland met Venezuela in conflict. Maduro sloot de grens met de ABC-eilanden, die volgens Maduro de smokkel van waardevolle mineralen uit Venezuela faciliteren. Tot het uitwijzen van elkaars ambassadeurs leidde dat echter niet.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Joram Bolle