Trump: VS zullen oneerlijke handel niet langer tolereren

Trump sprak in Davos de mondiale economische en politieke elite toe op het World Economic Forum. De gevreesde aankondiging van een handelsoorlog bleef uit.

Trump vlak na zijn toespraak in het Zwitserse Davos.
Trump vlak na zijn toespraak in het Zwitserse Davos. Foto Laurent Gillieron / Keystone via AP

Als het aan de Amerikaanse president Trump ligt, zullen de VS niet langer wegkijken als er oneerlijke wereldhandel plaatsvindt. Dat zei hij vrijdag in het Zwitserse Davos, tijdens een toespraak op het World Economic Forum. Trump benadrukte daarin dat hij openstaat voor vrijhandel, zolang die wel goed georganiseerd en wederkerig is. Volgens de Amerikaanse president zorgt “roofdierengedrag” ervoor dat de wereldmarkt verstoord wordt.

Zoals verwacht herhaalde Trump zijn verkiezingsmantra American First, maar benadrukte dat dat niet betekent dat Amerika alles alleen wil doen. Daarop riep hij de Amerikaanse bondgenoten op om in hun eigen defensie-apparaat te investeren en hun financiële verplichtingen ook na te komen.

“Als president plaats ik altijd Amerika als eerste, net zoals andere leiders dat met hun landen doen.”

Binnenlandse economie

Vooraf werd Trump verwelkomd door Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum. Schwab felicteerde Trump met zijn belastinghervorming, die de belastingen voor Amerikaanse bedrijven verlaagt.

De Amerikaanse president startte zijn toespraak door te benadrukken dat ook hij, net als alle andere aanwezigen, streeft naar een wereld waar iedereen welvarend kan zijn en waar geen kind in armoede hoeft op te groeien. Daarna ging zijn toespraak verder met een weergave van de Amerikaanse economie, waarbij Trump niet naliet zichzelf te prijzen: hij claimde een groei in ondernemersvertrouwen en records op de beurzen, lage werkloosheidcijfers en de algehele groei in de Verenigde Staten.

“De wereld ziet een wederopstanding van een krachtig en welvarend Amerika.”

Net als andere regeringsleiders zette Trump zijn land in de etalage als sterke zakenpartner. “Amerika is dé plek om zaken te doen.”

Buitenlandpolitiek

In het vervolg van zijn toespraak sprak Trump ook over buitenlandpolitiek. Hij prees de coalitie die, in zijn woorden, “het gebied van IS bijna honderd procent heeft terugveroverd”.

Verder liet hij weten ervoor te willen zorgen dat Afghanistan niet opnieuw een toevluchtsoord voor terroristen wordt. Ook sprak Trump de ambitie uit om het Koreaanse schiereiland kernwapenvrij te maken. De VS zullen een beroep blijven doen op hun bondgenoten om te voorkomen dat Iran een kernwapen kan ontwikkelen.

‘Trump verstoorde het feestje niet’

NRC-buitenlandcommentator Michel Kerres zag vooral een Amerikaanse president die op het podium in Davos helemaal in zijn element was.

“Wat vooral opviel was de goede sfeer. Trump gaf een speech die het in Davos goed doet. Vooraf bestond de grote angst dat Trump in Davos het feestje van de globalisten zou verstoren door een handelsoorlog af te kondigen - dat deed hij niet.”

Trump werd dan ook gesteund door goede economische groeicijfers. De beurzen in New York breken weer records en in de kwartalen sinds Trumps verkiezing groeide de economie in de VS met gemiddeld 2,5 procent, iets wat Trump gretig naar zich toetrok. Kerres:

“Als een cheerleader stond Trump op het podium ‘zijn’ Amerika te verkopen met lage belastingen en zonder handelsbelemmeringen voor bedrijven.”