Trump mag Van Gogh niet lenen van Guggenheim; gouden wc wel

Guggenheim vs Trump Voor hun privé-vertrekken in het Witte Huis wilden de Trumps graag ‘Landschap met sneeuw’ van Van Gogh lenen van het Guggenheim in New York. Dat zag het museum niet zitten; het stelde in plaats daarvan ‘America’ voor, de satirische gouden wc-pot van Maurizio Cattelan.

‘Landschap met sneeuw’ van Vincent van Gogh. Donald en Melania Trump hadden het werk graag willen lenen van het Guggenheim, maar dat wees het verzoek van de Amerikaanse president af.
‘Landschap met sneeuw’ van Vincent van Gogh. Donald en Melania Trump hadden het werk graag willen lenen van het Guggenheim, maar dat wees het verzoek van de Amerikaanse president af. Foto Guggenheim Museum, New York

Dat de Amerikaanse kunstwereld weinig opheeft met president Trump was al duidelijk. Een week geleden bouwde een anonieme groep kunstenaars nog een ‘Trump begraafplaats’ op een landgoed van de president in New Jersey, inclusief graven voor The American Dream en The Last Snowman. Maar het vrolijkste staaltje artistieke Trump-bashing dateert van 15 september afgelopen jaar, onthulde The Washington Post donderdag.

De krant publiceerde een e-mail van Nancy Spector, hoofdconservator bij het Guggenheim Museum in New York. Spector, die zich in het openbaar al diverse malen kritisch over de president uitliet, beantwoordde destijds een verzoek van het Witte Huis. Voor hun privé-vertrekken wilden de Trumps het schilderij Landschap met sneeuw van Vincent van Gogh graag lenen.

De Van Gogh was niet beschikbaar, liet Spector in beleefde bewoordingen weten. Tegelijk bood de conservator wel een ander kunstwerk aan. Het Witte Huis mocht America lenen, de massief gouden toiletpot van de altijd provocerende Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan.

‘America’ van Maurizio Cattelan, het kunstwerk dat het Guggenheim voorstelde om uit te lenen aan Trump. Foto Brendan McDermid/Reuters

Cattelan maakte de toiletpot speciaal voor het Guggenheim. Op zijn verzoek werd de pot niet op zaal geëxposeerd maar in een van de openbare toiletruimtes van het museum. In een jaar tijd deden ruim honderdduizend bezoekers hun behoefte op de gouden toiletpot.

Critici hebben America geïnterpreteerd als kritiek op de groeiende economische ongelijkheid in het rijkste land van de wereld. Cattelan zelf heeft zijn toiletpot „1 procent-kunst voor de 99 procent” genoemd. Ook heeft hij gezegd: „Wat je ook eet, een lunch van 200 dollar of een hotdog van 2 dollar, het resultaat is hetzelfde, toiletgewijs.”

Smetvrees

Amerikaanse presidenten lenen vaak kunstwerken voor de privé-vertrekken in het Witte Huis. De Kennedy’s hadden een schilderij van Eugène Delacroix van het Smithsonian in Washington. De Obama’s prefereerden moderne kunst, en omringden zich met schilderijen van Mark Rothko en Jasper Johns.

Van Trump is bekend dat hij in zijn privé-huizen en zelfs in zijn privé-vliegtuig gouden sanitair heeft. Maar, brengt The Washington Post in herinnering, de president lijdt naar verluidt aan smetvrees. „Het is dus maar de vraag of hij op een eerder gebruikt toilet zou willen zitten, zelfs als het 18-karaats is.”

Het Witte Huis wilde geen vragen beantwoorden over het aanbod van het Guggenheim.