Opinie

    • Mirjam de Winter

Slechte mop

Kent u die mop van die Tukker die van een Rotterdamse afvalcentrale een pretpark wilde maken? Die oude vuilverbrandingsfabriek aan de Maashaven, door Rotterdammers ook wel de „Kathedraal van Zuid” genoemd, staat er nog steeds te verroesten. De opening van de beloofde Speelstad is inmiddels ontelbare keren uitgesteld. Stond ooit gepland voor 2015, maar daar is nu al eind 2020 van gemaakt. Maar eigenlijk is er – behalve ondernemer Hennie van der Most zelf – niemand die daar nog in gelooft. Rij langs Speelstad en je ziet vooral een spookstad. Af en toe valt er tussen de puinhopen een rijdende shovel te ontdekken en wie heel veel geluk heeft, kan de helikopter van Van der Most op het terrein zien landen. Hij komt er regelmatig een kijkje nemen of een persoonlijke rondleiding geven aan omwonenden of relaties. Toegegeven: tijdens zo’n rondleiding is zijn enthousiasme aanstekelijk en zijn voorkomen ontwapenend. Met zijn malle accent en sigaar in zijn mond, loodst hij je over het braakliggende terrein, dat na al die jaren nog in niets lijkt op een aanstaand pretpark.

Maar Hennie (die eerder in het Duitse Kalkar een kerncentrale ombouwde tot attractiepark) laat je geloven dat het allemaal wel goed komt. Ter plekke fantaseert hij over steeds weer andere, nog spectaculairdere attracties: restaurants in de vorm van pompoenen die om de fabriekspijpen draaien, een gigantisch reuzenrad waarvan de gondels over de kop gaan, een achtbaan op grote hoogte, de langste rollerbaan van de wereld, een kabelbaan over de rivier, een superglijbaan, een dagelijkse vuurwerkshow. Van der Most is niet te stuiten, maar zijn verhaal wordt steeds onwaarschijnlijker. De meeste (tweedehands) attracties zouden al zijn aangekocht, maar talloze onvoorziene tegenslagen leveren volgens hem keer op keer vertraging op. Eerst een brand in de leegstaande (en onverzekerde) fabriek, dan weer problemen met het slopen van oude fabrieksonderdelen, ellende met de stroomvoorziening, de gemeente die alsmaar moeilijk doet. Al met al heeft het hem inmiddels al zoveel geld gekost (veel meer dan de geplande 15 miljoen euro), dat de pot leeg is, gaf hij onlangs zelf toe. Sterker nog, Van der Most heeft naar eigen zeggen flinke schulden gemaakt met Speelstad. Hoeveel precies, is onduidelijk. En hoe het verder zit met het vermogen van de ondernemer (door Quote eerder geschat op 34 miljoen), weet niemand. Het zou tenslotte niet voor het eerst zijn dat Van der Most in de problemen komt. Hij heeft in het verleden al meerdere bedrijven moeten sluiten en zijn vakantiepark in het Drentse Oranje heeft hij ternauwernood weten te redden door het (tijdelijk) te verhuren aan het Centraal Orgaan Asielzoekers voor de opvang van vluchtelingen, tot woede van de omwonenden.

Maar Van der Most geeft zijn Rotterdamse avontuur niet zomaar op. De naam Speelstad heeft hij intussen veranderd in Attractiepark Rotterdam. En om het groeiende ongeduld van de Rotterdammers te bedwingen (en vooral om geld te verdienen), had hij in oktober alvast een eerste attractie willen openen. Een 42 meter hoge (mobiele) toren op het terrein naast de fabriek, met daarin een roterend restaurant. De toren staat er al een tijdje, de uitbater en het personeel waren al geregeld, maar omdat de vergunningen niet op orde waren, ging de gemeente niet akkoord. De opening van de restauranttoren werd verplaatst naar januari, beloofde Van der Most. Maar wie neemt hem nog serieus? Misschien hadden „we” beter niet met deze merkwaardige Tukker in die rollercoaster moeten stappen, want al lijkt onze Kathedraal van de sloop gered, het begint allemaal wel heel erg op een slechte mop te lijken.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.
    • Mirjam de Winter