Rijks sluit dependance Schiphol tijdelijk om lekkage

Vanwege de wateroverlast is de situatie niet veilig genoeg meer voor het museum. “De veiligheid van de kunst staat voorop.”

Na een lekkage heeft het Rijksmuseum besloten zijn dependance op de luchthaven Schiphol tot de zomer te sluiten. Dat heeft het museum donderdag bekendgemaakt.

De wateroverlast is het gevolg van renovatiewerkzaamheden op de etage boven Rijksmuseum Schiphol. In die gratis toegankelijke dependance kunnen bezoekers van de luchthaven een tegeltableau en tien in vitrines tentoongestelde schilderijen uit de Gouden Eeuw bekijken. Het gaat om landschappen, zeegezichten, bloemstillevens en portretten van Hollandse meesters als Jan van Goyen en Willem van de Velde.

Op 15 januari constateerden medewerkers van de luchthaven dat er water droop langs de vitrines met schilderijen. Omdat het gat in het dak was gerepareerd en geen van de tentoongestelde werken door de wateroverlast was beschadigd, oordeelden medewerkers van het museum op 17 januari dat de situatie veilig was.

Maar omdat de vloer boven het museum verzadigd was met water, bleef het lekken in de museumdependance. Een journalist van de The Art Newspaper fotografeerde op 24 januari drie emmers naast de museumvitrines waarin het water werd opgevangen.

Voortschrijdend inzicht heeft het museum alsnog doen besluiten tot een sluiting, zegt een woordvoerder. „We hebben een nieuwe risico-analyse gemaakt. Zolang Schiphol bezig is met renovatiewerkzaamheden en er een tijdelijk dak op het gebouw ligt, is de situatie voor ons niet veilig genoeg. Ook al is maar 1 procent kans op een nieuwe calamiteit, de veiligheid van de kunst staat voorop.”

    • Arjen Ribbens