Opnamestop eerste hulp Radboudumc beëindigd

Op vrijdag was vanwege een ICT-storing tussen 17.00 uur en 22.00 de spoedeisende hulp van het ziekenhuis uit Nijmegen gesloten.

Het Radboudumc in Nijmegen.
Het Radboudumc in Nijmegen. Foto ANP/Wim Hollemans

De spoedeisende hulp van het Radboudumc in Nijmegen is weer open voor patiënten. Het ziekenhuis had vrijdagmiddag vanwege een ICT-storing besloten om een opnamestop in te stellen. In de avond werd de storing opgelost en sinds 22.00 uur is geheel het ziekenhuis weer in bedrijf.

De oorzaak van de storing lag aan de hardware van het opslagsysteem. Dat was vastgelopen waardoor er geen digitale gegevens meer uitgewisseld konden worden, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Verder is het electronisch patiëntendossier weer beschikbaar en functioneert de apotheek van het ziekenhuis weer. Eerder op de avond beklemtoonde het Radboudumc dat de zorg voor de patiënten die waren opgenomen was gewaarborgd.

Patiënten kunnen terecht in omliggende ziekenhuizen

De storing werd begin van de middag vastgesteld in het ziekenhuis. Het besluit om de eerste hulp te sluiten is niet “lichtvaardig genomen”, zo liet de woordvoerder weten. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het ziekenhuis uit Nijmegen dat ze hiertoe overgaan.

Volgens de woordvoerder kon op vrijdag alle zorg gegeven worden zoals was gepland, maar wilde het ziekenhuis het “niet op de spits gaan drijven”. Omliggende ziekenhuizen zoals het CWZ in Nijmegen hebben in de afgelopen uren de patiënten van het Radboudumc opgenomen.