Opgave Chung, Federer naar zevende finale Australian Open

De Zuid-Koreaan kon in de tweede set niet verder. Cilic is zondag de tegenstander van Federer.

Federer in actie tijdens de halve finale.
Federer in actie tijdens de halve finale. Foto Tracey Nearmy/EPA

Roger Federer staat aankomende zondag voor de zevende keer in de finale van de Australian Open. De 36-jarige Zwitser kreeg de winst in de halve finale cadeau door een opgave van de verrassende Zuid-Koreaan Chung Hyeon. Chung kon vrijdag bij een stand van 6-1, 5-2 in het voordeel van Federer niet verder vanwege een blessure.

Om zijn titel te prolongeren en zijn zesde Australian Open-winst in totaal te pakken, moet Federer in de finale van de als zesde geplaatste Kroaat Marin Cilic winnen. Cilic versloeg donderdag de Brit Kyle Edmund. In zijn zes wedstrijden dit jaar in Australië verloor Federer niet één set.

De Zuid-Koreaan Chung kende een uitzonderlijk goed toernooi, waarin hij veel topspelers wist te verslaan. In de derde ronde was hij te sterk voor de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev, een ronde later was Novak Djokovic het slachtoffer. Zijn halve finaleplek was de beste prestatie van een Zuid-Koreaan ooit op een grand slam.

Bitterzoet

Tegen Roger Federer kwam Chung er vanaf het begin niet aan te pas. De eerste set duurde amper een half uur. In de tweede set moest Chung zich laten behandelen aan zijn linkervoet. Niet veel later gaf hij op.

Federer had een dubbel gevoel na de partij, zei hij in een interview in het stadion: “Het is bitterzoet. Ik ben heel blij dat ik in de finale sta, maar niet op deze manier.” Hij voorspelde Chung (21), die nooit verder was gekomen dan de derde ronde tijdens een grand slam, een mooie toekomst: “Hij heeft een hele goede controle en ik denk dat we veel meer van hem gaan zien. Het wordt zeker een toptienspeler.”

Vorig jaar stonden Federer en Cilic tegenover elkaar in de finale van Wimbledon. Federer won in drie sets. De enige keer dat Cilic Federer versloeg was in de halve finale van de US Open van 2014. Dat toernooi won Cilic, zijn enige grand slamtitel tot nu toe.

Zaterdag spelen de vrouwen hun enkelspelfinale. Die gaat tussen de nummer één en twee van de plaatsingslijst: de Roemeense Simona Halep en de Deense Caroline Wozniacki. De finale in het vrouwendubbelspel was vrijdag. De titel ging naar het duo Timea Babos uit Hongarije en Kristina Mladenovic uit Frankrijk.

    • Joram Bolle