Nieuwe literatuurprijs vernoemd naar Sybren Polet

De dichter en romanschrijver stond bekend om zijn experimentele en vernieuwende schrijfstijl.

Foto Jan H. Mysjkin

De Sybren Polet Stichting heeft een nieuwe literatuurprijs in het leven geroepen voor schrijvers die experimenteel werk maken. De prijs is bedacht door dichter en romanschrijver Sybren Polet (1924-2015) en zijn vrouw Cora. Deze zomer wordt de prijs voor het eerst toegekend, daarna wordt hij elke drie jaar uitgereikt. Een vijfkoppige jury bestaande uit drie vaste en twee wisselende leden kiest een winnaar.

Met 35.000 euro kent de Sybren Poletprijs het op drie na hoogste prijzengeld in het Nederlandse taalgebied. Polet bedacht de prijs samen met zijn vrouw Cora, zegt juryvoorzitter Jos Joosten tegen persbureau ANP. “Polet was begaan met schrijvers die geen groot publiek bereiken en minder toegankelijke werken maken.” Joosten is tevens oprichter van de Sybren Polet Stichting, dat het prijzengeld beheert.

Polet debuteerde in 1946 met zijn dichtbundel Genesis. Hij schreef vaak over de complexiteit van het bestaan op een experimentele en vernieuwende manier. Ook was Polet auteur van toneelstukken en kinderboeken. Tijdens zijn leven werd meerde malen de Lokienprijs uitgereikt voor vernieuwende po ëzie, vernoemd naar zijn bekende romanfiguur Lokien Perdok. Zelf ontving hij in 2003 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Sybren Polet overleed op 19 juli 2015 in Amsterdam.

    • Zoran Bogdanovic