Foto Khalid Amakran

‘Mijn droom is een eigen school in een Afrikaans land’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Ivi Huijsmans (17).

‘Ik heb altijd op de vrije school gezeten. Daar leer je met hoofd, hart en handen. Je krijgt veel creatieve vakken: tekenen, smeden, ciseleren (koper slaan). Je gaat ook veel naar buiten. Met je handen in de aarde als je plantjes in de grond zet.

„Mijn broer en ik hebben een stichting op het gebied van dierenwelzijn, Faunawatch. Van kleins af aan zijn we veel in de natuur geweest. Als we een kevertje zagen mochten we daar uren bij blijven staan. Toen ik tien was zijn we naar Santiago gelopen. Dan zie je de kwetsbaarheid van de natuur. Zwerfafval, ineens een snelweg door een natuurgebied. Het jaar erna hoorden we tijdens een wandelvakantie in Oostenrijk op het nieuws dat Shell ging boren op de noordpool. In de bergen liepen mijn broer en ik ons af te vragen wat wij voor de natuur zouden kunnen doen. Zo hebben we de stichting bedacht.

Mens-olifant-conflicten

„Hier in Limburg hebben we 68 bijenhotels geplaatst en er wilde bloemen bij gezaaid. In Ghana hebben we 66 studenten en 25 leerkrachten opgeleid tot bijenimker. In 2014 zijn we uitgeroepen tot Nederlands wereldverbeteraar van het jaar door het ministerie van Buitenlandse Zaken. We gaan nu iets doen aan mens-olifant-conflicten in Zuid-Afrika, samen met de stichting Bring The Elephant Home. Die probeert zulke conflicten op te lossen met beehive fencing, draden met bijenkasten ertussen. Als een olifant tegen de draden loopt komen de bijen eruit. Olifanten zijn doodsbang voor bijen en lopen dan weg, zodat ze niet worden neergeschoten door grondeigenaren. Wij krijgen een rol in het trainen van de imkers.

Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran
Ivi Huijsmans: „Toen ik tien was zijn we naar Santiago gelopen. Dan zie je de kwetsbaarheid van de natuur.”
Foto’s Khalid Amakran

„In september ga ik pedagogische wetenschappen studeren in Nijmegen. Daarna zou ik in Zuid-Afrika een opleiding willen doen tot vrije schooldocent. Mijn ultieme droom is een eigen vrije school te hebben in een Afrikaans land. Afgelopen zomer zijn we in Tanzania geweest. Daar zou ik wel willen en kunnen wonen. Mijn broer wil een chimpansee-opvangcentrum oprichten. Hij studeert diergeneeskunde.

„Voor liefde heb ik geen tijd. Ik wil wel kinderen, ik wil er zes. Maar mijn man zal toch een beetje met me mee moeten. Alles kan veranderen, maar voor nu zie ik mijn toekomst in Afrika.”

In deze rubriek praten pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. pubers@nrc.nl
    • Joke Mat