Laten we gebroederlijk dat eitje pocheren

Wat eten we? Samen koken zou de trend moeten worden.

Foto Istock

Dat iets almaar enorm onder de aandacht gebracht wordt en in de mode is, betekent meestal dat het niet vanzelfsprekend is. Koken bijvoorbeeld. Kijk voor de grap eens op Funda naar hoe moderne keukens eruitzien: grote open keukens hebben we of ‘woonkeukens’, er is veel aanrechtruimte, een prachtig fornuis of een kookplaat, kortom: er kan gekookt worden. En niet zo’n beetje.

Ga dan nu eens even in de supermarkt kijken. Daar liggen pakketten voor bijna alles, geen maaltijd zo exotisch of de supermarkt heeft er al een pakket voor waaraan je alleen nog maar water, warmte of kip hoeft toe te voegen. De spinazie is al gewassen. De granaatappel is geen -appel meer, maar een pakje direct bruikbare pitjes. De octopus ligt gekookt en verpakt in het schap.

Het is natuurlijk geweldig, die sortering, die keuze, die keukens. En wie zou er terugverlangen naar de tijd dat een groenteboer voornamelijk aardappelen verkocht, en verder zanderige wortels, prei en andijvie? Koken is leuker geworden en gemakkelijker.

Voor wie het doet en kan.

Want al die prachtige keukens, groentekookboeken, kookprogramma’s, vegetarische slagers en Marqt-filialen verhullen dat een groot deel van de mensen helemaal niet heel inventief is in de keuken. En dat er in een groot deel van het land, dat was althans twee jaar geleden nog zo volgens een onderzoek door Maggi, nog steeds voornamelijk aardappelen, groente en vlees gekookt wordt, vooral kipfilet en sperziebonen. Het uitgebreide koken speelt zich meer in de grote steden af.

Wat daarentegen weer opwekkend was, was dat ondanks al dat kant-en-klare maar 11 procent van de mensen wekelijks een kant-en-klaar maaltijd zegt te kopen, volgens cijfers van vorig jaar van het Voedingscentrum. Datzelfde Voedingscentrum wist ook te vertellen dat Nederlanders hun eigen kookkunst iets meer dan een zeven geven, maar de kookkunst van de gemiddelde Nederlander met een zesje waarderen. Zo gaat het altijd, de anderen rijden ook altijd slechter auto. En van degenen die zichzelf matige koks vinden, willen de meesten wel beter leren koken.

Lees ook: Hoe (on)gezond zijn die magnetronmaaltijden?

Dus wat zou de trend moeten zijn? Geen smakeloze voorgekookte garnalen en mosselen als ‘paella-mix’ verkopen, geen kookprogramma’s waarin je alleen de stress van de deelnemers ziet, maar niet hoe ze dat gepocheerde ei voor elkaar hebben gekregen. Wat zou het leuk zijn als samen koken een trend werd, in buurt- en bejaardenhuizen, in de straat, tussen buren onderling. Niets verbroedert zo als samen iets doen, en al helemaal niet als je dan ook nog te eten hebt. Gewoon echt koken, met iemand die wat tips geeft om van een zeven naar een acht te gaan.