Kremlin ontkent rol in door AIVD waargenomen hack

Volgens het Kremlin zijn de onthullingen over het onderzoek naar hackerscollectief Cozy Bear ‘niet gebaseerd op officiële verklaringen’.

Het Kremlin iStock

Het Kremlin ontkent de betrokkenheid van Russische autoriteiten bij hackaanvallen in de Verenigde Staten, in een reactie op onthullingen van de Volkskrant en Nieuwsuur.

De media berichtten donderdag dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD erin is geslaagd binnen te dringen bij Cozy Bear, een groep Russische hackers. Zo kon de AIVD onderzoek doen naar de cyberaanvallen door de Russische hackers op de systemen van de Amerikaanse overheid. De aanvallen zouden zijn verricht in opdracht van de Russische overheid.

Lees ook: ‘AIVD gaf VS cruciale informatie over Russische hacks’

‘Anti-Russische hysterie’

Volgens het Kremlin is het nieuws niet gebaseerd op “officiële verklaringen van inlichtingendiensten”, meldt woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag. Hij benadrukt tegenover het Russische staatspersbureau TASS dat de Russische overheid “hierover geen uitspraken van de Nederlandse inlichtingendiensten heeft gehoord of gezien”.

Volgens de Russische woordvoerder gooien de Nederlandse media olie op het vuur van “anti-Russische hysterie”. “Dit is niet de meest nobele bezigheid.”

De AIVD heeft de verkregen informatie doorgegeven aan de Amerikanen, meldden de Volkskrant en Nieuwsuur. Daarmee zouden de Nederlandse diensten cruciale informatie hebben geleverd voor onder meer het FBI-onderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen.

    • Lisa Dupuy