Grootschalig DNA-onderzoek in zaak-Nicky Verstappen

Het DNA-verwantschapsonderzoek, waar 21.500 mannen tussen de 18 en 75 jaar voor opgeroepen worden, komt bovenop een in oktober begonnen onderzoek.

Monument voor Nicky Verstappen op Brunssummerheide. Marcel van Hoorn/ ANP

Justitie gaat 21.500 mannen tussen de 18 en 75 jaar oproepen voor het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Vanaf zaterdag 24 februari kunnen ze op diverse punten in Limburg een kleine maand lang wangslijm afstaan. Dat werd vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het politiebureau in Maastricht.

Het gaat om 17.500 mannen die nog wonen in Verstappens toenmalige woonplaats Heibloem of nabij de plek op de Brunssumerheide waar destijds zijn levenloze lichaam werd gevonden. Daarnaast worden nog vierduizend mannen persoonlijk benaderd die destijds in de buurt woonden van de Brunsummerheide, maar die inmiddels zijn verhuisd.

Twintigduizend pagina’s dik dossier

De elfjarige Nicky Verstappen uit het Midden-Limburgse Heibloem ging op 8 augustus 1998 met 36 andere kinderen op kamp met het plaatselijke jeugdwerk op de hei bij het Zuid-Limburgse Brunssum. In de vroege ochtend van zondagochtend 10 augustus verdween hij. ’s Avonds werd het levenloze lichaam van de jongen gevonden in een dennenbos op dik een kilometer van het kamp. Jarenlang onderzoek heeft tot nu toe wel een twintigduizend pagina’s dik dossier en zesduizend bestudeerde personen opgeleverd, maar geen dader.

Justitie zegt tot haar spijt niet alle Nederlandse mannen te kunnen uitnodigen en focust zich daarom op Heibloem en de omgeving van de Brunsummerheide. Daarbij ligt de nadruk op mannen uit het gebied aan de zuidkant van het natuurgebied, waar Verstappens lichaam werd gevonden. Het gaat daarbij om de gemeente Landgraaf en delen van de gemeenten Heerlen en Brunssum. Justitie houdt daarbij een straal van vijf kilometer aan. Daaronder valt ook Duits grondgebied. Daar kunnen geen mannen worden opgeroepen. De Duitse wet kent geen grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

Lees meer in een reportage uit 2003: Elke boom en struik staat stil

DNA afstaan

De operatie vanaf 24 februari aanstaande komt bovenop een in oktober begonnen onderzoek. Daarbij werden 1.500 mannen uit het dossier, geen verdachten, opgeroepen om DNA af te staan.

Het nieuwe onderzoek is duur en kost veel mankracht. Tijdens het verwantschapsonderzoek in februari en maart zijn dagelijks zo’n honderd politiemensen met de zaak. Alleen al met de afname van de DNA en de verwerking ervan (geschatte tijdsduur zes tot twaalf maanden) is een bedrag van 1,8 miljoen euro gemoeid.

Nicky’s zus Femke Verstappen deed tijdens de persbijeenkomst een oproep aan alle uitgenodigde mannen om mee te doen aan het onderzoek „De pijn en het gemis worden niet minder, we krijgen Nicky er niet mee terug, maar we hopen wel antwoorden op onze vragen te krijgen.”

Justitie in Nederland maakte twee keer eerder gebruik van een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Daarbij ging het om de moorden op Marriane Vaatstra en Milica van Doorn. In beide gevallen werd met dit ultieme middel de dader gevonden.

    • Paul van der Steen