Gerard Timmer (BNN-VARA) wordt directeur van de NOS

Gerard Timmer Directeur Nos

BNN-oprichter Gerard Timmer wordt baas van de NOS. Hij treedt aan in een periode waarin de NPO opnieuw moet bezuinigen.

Timmer richtte BNN op Foto ANP

Een meer ervaren omroepman zal de NOS niet hebben kunnen vinden als nieuwe algemeen-directeur. Gerard Timmer – die in 1997 BNN oprichtte, lang directeur tv was van koepelorganisatie NPO en nu fusie-omroep BNN-VARA leidt – wordt de baas van de belangrijkste publieke omroep in Nederland. Timmer volgt op 1 mei Jan de Jong op. Die trad in januari aan als directeur van voetbalclub Feyenoord.

Timmer was sinds 2014 directeur van BNN-VARA. Hij leidde de fusie van beide omroepen en wist de jonge en hippe programmamakers van BNN samen te brengen met de linkse ouwe rotten van de voormalige arbeidersomroep.

Een „bruisende organisatie” laat hij achter, stelt Timmer in een persverklaring. Een organisatie die hij slechts wilde opgeven voor een baan „in het hart van de journalistiek van Nederland”. Bij de NOS gaat hij leiding geven aan zevenhonderd mensen: redacteuren van het Journaal, makers van Studio Sport en de tak die evenementen uitzendt, zoals Koningsdag, de dodenherdenking op 4 mei en binnenkort de herdenking van de Watersnoodramp van 1953.

Als nieuwe NOS-directeur treedt Timmer aan in een periode waarin opnieuw moet worden bezuinigd op de publieke omroep. Aanvankelijk leek het derde kabinet-Rutte de omroep te sparen, maar tegenvallende reclame-inkomsten nopen minister Slob (Media, CU) alsnog het mediabudget te verlagen.

De vraag is in hoeverre Timmer kan zorgen dat de bezuinigingen de nieuwsvoorziening van de NOS niet zullen schaden. Timmers voorganger De Jong heeft een lager budget altijd kunnen opvangen door te besparen op onder meer voetbalrechten. De Jong kocht niet de rechten voor de Champions League - die binnenkort weer op de markt komen - maar koos voor de eredivisie. Nu de Olympische Winterspelen ook ruim aan bod komen bij Eurosport laait mogelijk de discussie op of sport niet beter op zijn plek is in een commerciële omgeving.

Timmer vindt van niet. Hij heeft zich in zijn tijd als tv-directeur bij koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) altijd laten kennen als principieel voorstander van een brede publieke omroep, inclusief sport en amusement. Die populaire genres zijn nodig, vindt hij, om alle Nederlanders te blijven bereiken.

Bij BNN-VARA wordt Timmer tijdelijk opgevolgd door Marc Adriani. Hij was al mediadirecteur van de omroep.

    • Jan Benjamin