Dode en twee gewonden bij schietpartij Amsterdam

Volgens getuigen drongen gemaskerde mannen een wijkcentrum binnen. De politie zegt dat alles erop wijst dat het een “crimineel gerelateerd” incident is.

De politie heeft de omgeving van de Kleine Wittenburgerstraat in Amsterdam afgezet.
De politie heeft de omgeving van de Kleine Wittenburgerstraat in Amsterdam afgezet. Foto Evert Elzinga/ANP

Bij een schietpartij in Amsterdam is vrijdagavond een persoon om het leven gekomen en zijn twee mensen gewond geraakt. Het schietincident vond plaats in een wijkcentrum op Wittenburg, een van de Oostelijke Eilanden.

Volgens bronnen van Het Parool is het dodelijk slachtoffer de 17 jaar oude Amsterdamse Marokkaan Mohammed B. De gewonden zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Het gaat om de 19-jarige Gianni L. en een stagiaire van het wijkcentrum, meldt Het Parool.

Volgens onze verslaggever ter plaatse, Jan Meeus, waren er vrijdagavond veel jongeren op straat. Zij willen niet praten met de media. Buurtbewoners die wel hun verhaal willen doen, zeiden dat het slachtoffer is gevallen in of bij het jongerencentrum Wittenburg. In dit gebouw waren jonge kinderen aanwezig.

Gemaskerde mannen

Getuigen zeggen tegen Het Parool en De Telegraaf dat twee gemaskerde mannen het wijkgebouw binnendrongen met in elk geval een automatisch wapen en een ander wapen. Ze zouden specifiek op zoek zijn geweest naar een jongen die daar kickbokstraining volgde. De schietpartij vond omstreeks 19.15 uur plaats.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Grimmige sfeer bij schietpartij in Amsterdam-Oost. Laatste bericht: 1 dode, 2 gewonden. Aanleiding nog onbekend. https://t.co/9z6oTJeTpg

De politie is bezig met een onderzoek en kan de identiteit van de slachtoffers niet bevestigen, maar zegt wel dat alles er op wijst dat het een “crimineel gerelateerd” incident is.

Na de schietpartij werd een brandende auto gevonden in de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam-West. Volgens de politie is die brand gestoken en onderzocht wordt of hij is gebruikt door de dader of daders van de schietpartij.

In het onderzoek wordt ook gekeken of er een verband is met een schietincident in november vorig jaar op de vlakbij gelegen Kattenburgerkade. Daarbij kwam een 19-jarige jongeman om het leven en raakte een aantal leeftijdsgenoten gewond. Gianni L., die nu gewond is afgevoerd naar het ziekenhuis, raakte toen ook al gewond.

Protestactie tegen geweld in de buurt

Buurtbewoners laten aan NRC weten dat ze zaterdagmiddag een protestactie willen gaan houden tegen het aanhoudende geweld in de buurt. Op de Oostelijke Eilanden, waaronder de buurt Kattenburg, wonen veel jongeren van vooral Marokkaanse afkomst die actief zijn in de zware criminaliteit. Zij behoren tot de zogenoemde ‘Mocro-maffia’.

Locatie van de schietpartij:

Correctie (27 januari 2017): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de schietpartij zich afspeelde aan de Grote Wittenburgerstraat. Dat moet zijn: de Kleine Wittenburgerstraat.

    • Arjan Meesterburrie
    • Huib de Zeeuw