Aanslagen Parijs

Achtergelaten bomgordel Abdeslam werkte niet goed

De bomgordel van Salah Abdeslam, de enige dader die de terreuraanslagen van november 2015 in Parijs heeft overleefd, werkte niet, zo heeft de Franse technische recherche vastgesteld. Bij het onderzoek naar de aanslagen, die op eenzelfde avond zijn uitgevoerd, heeft lang onzekerheid bestaan of Abdeslam, een Fransman die in België is opgegroeid, zich op het laatste moment had bedacht. De negen andere daders zijn omgekomen bij de aanslagen. De bomgordel werd gevonden in een vuilnisbak in Parijs. Technici hebben nu vastgesteld dat er elementen ontbraken om de twee compartimenten met explosieven tot ontploffing te brengen, en dat dit het gevolg is van een fout bij het maken van de gordel en dat het niet later kan zijn misgegaan, zo zegt radiozender France Inter. De nu 28-jarige Abdeslam is in maart 2016, na een lange klopjacht, aangehouden in de Brusselse wijk Molenbeek. Hij zit gevangen in België. Op 13 november 2015 bliezen drie terroristen zich op bij het stadion Stade de France. Andere terroristen schoten op mensen op terrassen van cafés en richtten een bloedbad aan in de concertzaal Bataclan. Daarbij werden 89 mensen gedood. (NRC)

    • Marc Leijendekker