Zelfstandigen

Minister houdt voet bij stuk over opdrachtgeversverklaring zzp’er

Ondanks kritiek uit het veld wil minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) niet morrelen aan het plan om voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) een opdrachtgeversverklaring in te voeren. Dat maakte hij woensdag duidelijk tijdens overleg met zzp-organisaties, werkgevers en vakbonden.

Volgens Koolmees is de verklaring nodig om duidelijkheid scheppen voor opdrachtgevers of iemand werkelijk zelfstandig is. Dit om misverstanden over loonbelasting en premies te vermijden. De minister erkende dat zo’n verklaring een „heikel punt” is, maar wil een toets handhaven om vast te stellen wie echt zelfstandig is, en wie eigenlijk werknemer. De verklaring is bedoeld voor naar schatting ruim 800.000 zzp’ers met een middeninkomen. (ANP)