Zanger die menselijk tekort declameerde

(1957-2018) Mark E. Smith, leadzanger van de Britse post-punkband The Fall had niet veel commercieel succes, maar is toch van grote invloed geweest.

Mark E. Smith
Mark E. Smith Foto Lex van Rossen

Mark E. Smith, de leadzanger van de Britse band The Fall, is woensdag op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager bekendgemaakt.

De doodsoorzaak is nog niet bekend. Smith had door zijn uitbundige alcohol- en amfetaminegebruik een slechte reputatie onder concertorganisatoren. Afgelopen jaar zegde de band nog een tournee af wegens „medische problemen” van Smith.

Smith zette The Fall op toen punk in de jaren 70 Manchester bereikte. Daar ontstonden toen meer originele bands als Joy Division en The Buzzcocks.

Post-punkband The Fall stond bekend om zijn herhalende structuren en Smiths woordstromen als motor van de nummers. Het was meer declameren dan zingen wat Smith deed. Maar wel effectief, constateerde NRC-recensent Hester Carvalho een paar jaar geleden: „Toonvastheid en melodie spelen geen rol in zijn voordracht, maar niemand kan de afkeer van het menselijk tekort zo ritmisch in syllabes vatten.”

Smith hield de band bijna vier decennia aan de gang. Dat deed hij vrijwel in zijn eentje, hij ontsloeg voortdurend bandleden. Ruim zestig muzikanten hebben deel uitgemaakt van The Fall. Soms werden ruzies openlijk uitgevochten. Bij een optreden in New York op 7 april 1998 gingen twee bandleden op het podium Smith te lijf en verdween de zanger bebloed in de coulissen.

De band heeft ruim dertig studio-albums uitgebracht, die geen van alle een groot commercieel succes werden. Maar de invloed van The Fall op andere groepen is volgens kenners groot geweest. Dat zegt ook Simon Wolstencroft, drummer van The Fall van 1986 tot 1997, op de site van de BBC: „Zijn invloed gaat van bands als Pulp tot nieuwe groepen als Cabbage.”

    • Arjen Ribbens