VSB Poëzieprijs gered, gaat door onder nieuwe naam

De geldprijs van 25.000 euro blijft bestaan. Een nieuwe naam voor de prijs wordt dit voorjaar bekendgemaakt.

Foto Jelmer de Haas

De organisatoren van de VSB Poëzieprijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel hebben nieuwe sponsoren gevonden. Het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-Fonds nemen de financiering over van het VSBfonds, meldt persbureau ANP na berichtgeving van Trouw. De VSB Poëzieprijs wordt voor het laatst onder deze naam donderdagavond uitgereikt.

Een nieuwe naam voor de prijs, waaraan een bedrag van 25.000 is verbonden, is er nog niet. Ook is onzeker of de genomineerden nog steeds zullen toeren door Nederland en Vlaanderen en of de poëzieprogramma’s op scholen blijven bestaan. Dat moet later dit voorjaar duidelijk worden, zegt Bas Kwakman, directeur van de Stichting Poetry International en organisator van de prijs tegen Trouw.

“Die tournee langs verschillende podia vind ik belangrijker dan de prijs zelf. De educatie zouden ze wat mij betreft naar voren mogen halen.”

De meest prestigieuze poëzieprijs in Nederlandstalig gebied wordt jaarlijks uitgereikt. Een vijfkoppige jury beoordeelt de dichtbundels van de vijf genomineerden:

  • Mieke van Zonneveld
  • Joost Baars
  • Charlotte van den Broeck
  • Tonnus Oosterhoff
  • Marije Langelaar
Lees hier meer over de genomineerden voor de finale in de voorbeschouwing van NRC-journalist Obe Alkema.

De prijs wordt sinds 1994 uitgereikt. Hannah van Binsbergen won vorig jaar met haar bundel Kwaad Gesternte. In 2016 ging de prijs naar Ilja Leonard Pfeijffer, met zijn werk Idyllen.

    • Zoran Bogdanovic