Vrij zijn is…een lesje voguedansen

Vrij Raoul de Jong en fotograaf Peter de Krom laten zien hoe we uit de sleur breken. Deze week volgen ze een les voguedansen.

Foto Peter de Krom

Wie ‘vogue’ zegt, zegt ‘Madonna’, dacht ik. Maar volgens onze Italiaanse voguelerares Shiva van The House of Vineyard heb je het dan mis. Voguedansen ontstond lang voordat Madonna ermee aan de haal ging, in de jaren tachtig in New York. De voguestijl die Madonna in 1990 in haar videoclip danste wordt in 2017 ‘Vogue Old Way’ genoemd.

Met een groepje van acht mensen staan we voor een spiegelwand in een door tl-balken verlichte ruimte in het Hiphophuis in Rotterdam. Drie jongens en vijf meisjes. Paolo Yao (27, vooraan op de foto) studeert dans aan Codarts. Hij voguet sinds een paar maanden. „In het voguen is de vrouwelijkheid die je als homoseksuele man meestal moet onderdrukken, plotseling je kracht”, zegt hij. Hoe het voelt om te voguen? „Iconisch.”

Stylist Ilanka Verhoeven (26) had twee maanden geleden haar eerste les, sindsdien komt ze elke week. Momenteel oefent ze voor een Vogue ball in februari, een groot feest waar voguedansers hun voguemoves kunnen presenteren aan een voguejury. „Het is mijn uitlaatklep”, zegt ze. „Het helpt me om uit mijn schulp te kruipen, om niet bang te zijn wat anderen van me denken, ook in mijn werk.”

Vanavond dansen we ‘Vogue Fem’, een voguestijl die midden jaren negentig werd gecreëerd door transgender vrouwen, ‘femme queens’. In Vogue Fem draait het allemaal om femininiteit, maar ook mannelijke mannen mogen meedoen, die worden dan ‘butch queens’ genoemd.

We beginnen met de basishouding: kont naar achter, borst naar voren, knieën tegen elkaar. Shiva zet muziek op, met een bas en veelvuldig het woord ‘bitch’, en in groepjes van twee lopen we de catwalk, van achterin de ruimte, richting ons eigen spiegelbeeld. „Touch yourself!” roept Shiva. En: „Who do you want to be?!” Ben jij de flirty shy girl of de avant garde super bitch? Heb je fantastisch haar, een geweldig lichaam, een prachtig gezicht? Gebruik het! Ilanka zou haar personage omschrijven als ‘extra-Ilanka, een krachtige vrouw met een affiniteit voor high fashion’. De truc is om in jezelf te geloven, zegt ze. En het heeft geen zin om te doen alsóf, merk ik, Shiva ziet dat meteen en geeft je de wind van voren.

Aan het einde van de les presenteren we aan elkaar wat we in het afgelopen uur hebben geleerd. Nat van het zweet, met krakende gewrichten en verre van perfect. Dat maakt niet uit. Zoals Paolo achteraf zal zeggen: „Voguen is een manier om mezelf te vieren, in alles wat ik ben.” Als je op dat moment in de spiegel kijkt, zie je dat iedereen in de ruimte voor één magisch moment werkelijk lijkt te geloven wat in de grote boze buitenwereld vaak zo moeilijk te geloven is: dat wij absoluut fantastisch zijn en dat de hele wereld om ons draait. Bitch.

    • Raoul de Jong