Twintig auteurs van Atlas Contact zoeken heil bij uitgeverij Pluim

Uitgeverij De nieuwe biografie van prins Claus zal bij uitgeverij Pluim verschijnen. De nieuwe uitgeverij zoekt ondertussen samenwerking met de collega's van Das Mag.

Mizzi van der Pluijms uitgeverij Pluim gaat samenwerken met Das Mag.
Mizzi van der Pluijms uitgeverij Pluim gaat samenwerken met Das Mag. Foto Merlijn Doomernik

De nieuwe uitgeverij Pluim van Mizzi van der Pluijm gaat samenwerken met uitgeverij Das Mag. Ze blijven onafhankelijk en hun eigen uitgeefkeuzes maken, maar gaan samen de productie doen, evenals een deel van de vertegenwoordiging naar boekhandels en het regelen van auteursrechten en financiën. Ook zoeken ze naar een gezamenlijk pand. Dat zegt Van der Pluijm, die deze zomer vertrok bij uitgeverij Atlas Contact na een conflict met de directie van moederconcern VBK, in een gesprek met NRC.

Pluim en Das Mag zijn kleine, onafhankelijke uitgeverijen en willen dat ook blijven. Voordat Van der Pluijm dit najaar besloot haar eigen uitgeverij te beginnen, heeft zij korte tijd bij Das Mag gewerkt. Pluim en Das Mag, uitgever van onder anderen Charlotte Mutsaers en Lize Spit, gaan elkaar ondersteunen bij financiële tegenslag. Das Mag-uitgever Daniël van der Meer: „We bieden elkaar een vangnet voor als de één een superjaar draait en de ander juist een minder jaar heeft.”

Overstappers

Naast de zes auteurs van wie al eerder bekend werd dat ze van Atlas Contact overstappen naar Pluim (Joris Luyendijk, P.F. Thomése, Dimitri Verhulst, Hanna Bervoets, Lieke Marsman en Michel Krielaars) zijn er inmiddels veertien anderen die meegaan. Onder hen Bert Wagendorp, P.C. Hooftprijswinnaar Nachoem Wijnberg, Yvonne Kroonenberg en VSB-Poëzieprijs-winnares Hannah van Binsbergen. NRC-journalisten Bas Blokker en Jutta Chorus breken hun contract met Atlas Contact open en brengen de geplande biografie van prins Claus uit bij Pluim. Dit jaar verschijnen in ieder geval de romans Ik, J. Kessels van Thomése, Suikerbastaard van Jaap Scholten en De luizenvader van Henk Rijks.

Het startkapitaal voor Pluim komt van Van der Pluijm zelf, van mede-oprichter Rianne Blaakmeer en drie particuliere investeerders. Onder hen zijn Leon Ramaker, oud-directeur van Mojo Concerts, en Sigrid Sijthoff, familie van de negentiende-eeuwse uitgever A.W. Sijthoff. Zijn uitgeverij leeft nu nog voort als Luitingh-Sijthoff, onderdeel van VBK.