Twee jaar cel voor dodelijk ongeluk na epilepsieaanval

De 52-jarige Julia H. verzweeg bij de aanvraag voor een nieuw rijbewijs haar epilepsiestoornis.

Foto Roos Koole / ANP

Een 52-jarige automobiliste uit Rockanje die in 2014 twee voetgangers doodreed en een fietser verwondde in Hellevoetsluis, is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. De rechter neemt het haar kwalijk dat zij haar epilepsiestoornis en twee eerdere ongelukken verzweeg toen ze in 2013 een nieuw rijbewijs aanvroeg. De 52-jarige vrouw mag de komende vijf jaar geen auto besturen.

De straf is fors hoger dan de zes maanden die het Openbaar Ministerie oorspronkelijk had geëist tegen Julia H. “De verdachte kende haar beperkingen, maar negeerde die met minachting voor de veiligheid van anderen”, stelt de rechtbank. “De verdachte heeft moeten weten welke gevolgen zo’n aanval in het verkeer voor haar zelf en anderen zou kunnen hebben.”

Epilepsieaanvallen

Julia H. heeft sinds 2006 last van epilepsieaanvallen. Zij kreeg op 30 mei 2014 een aanval achter het stuur. Daarop reed ze twee voetgangers aan. Een 23-jarige vrouw overleed ter plekke, een 29-jarige man stierf een paar uur later in het ziekenhuis. Door de aanval verloor H. de macht over het stuur en belandde in een sloot naast de weg.

H. wordt ook kwalijk genomen dat ze enkele dagen na het ongeluk weer achter het stuur kroop. Haar rijbewijs was toen al ingenomen.

    • Zoran Bogdanovic