PostNL mag concurrentie geen hoger tarief vragen

Dat bepaalde de rechtbank in Rotterdam in hoger beroep. Daarmee volgt het hof een eerdere uitspraak van de ACM.

Foto Koen van Weel/ANP

PostNL mag niet meer geld vragen voor zakelijke post die het voor zijn concurrenten bezorgt dan de post die het voor andere klanten rondbrengt. De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat donderdag in hoger beroep, meldt ANP. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeerde eerder al hetzelfde.

Sommige rivalen van PostNL huren het bedrijf in om post af te leveren van bedrijven en instellingen in gebieden waar zij zelf geen bezorgers hebben. De concurrerende postbedrijven, zoals VSP en IP, betalen de marktleider daar vergoedingen voor. PostNL liet hen meer betalen dan andere partijen die de postbezorger inschakelen.

Eerder legde ACM PostNL hiervoor een boete op. Het postbedrijf vocht dit aan in een rechtszaak, die het in 2016 verloor. PostNL tekende toen hoger beroep aan.

ACM verheugd

Maar dat mag nu dus niet meer van de rechter. Tegenover ANP reageerde een ACM-woordvoerder verheugd:

“Deze uitspraak is goed voor de concurrentie: het kan leiden tot lagere tarieven en keuzemogelijkheden voor zakelijke eindgebruikers.”

PostNL was minder blij met het vonnis. “We zullen de uitspraak bestuderen en daarbij hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in overweging nemen”, tekende ANP op uit de mond van een zegsman van het postbedrijf.