Pensioenfondsen

Vier van de vijf grootste fondsen kunnen pensioenen niet verhogen

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in 2017 beter voor komen te staan dankzij winsten met beleggingen. Toch is er bij vier van de vijf grootste fondsen geen ruimte voor het verhogen van de pensioenen. Alleen bpfBOUW heeft de uitkeringen aan gepensioneerde deelnemers met ingang van dit jaar met 0,59 procent opgeschroefd. Voor het verhogen van de pensioenen moet de dekkingsgraad gemiddeld boven de 110 procent liggen. Het pensioenfonds voor de bouw voldeed daaraan, met ruim 115 procent. Metaalfondsen PME en PMT en ambtenarenfonds ABP zaten met dik 100, bijna 101 en afgerond 102 procent nog ver onder de grens. De dekkingsgraad van zorgfonds PFZW kwam eind december uit op een kleine 99 procent. De pensioenfondsen hebben last van de aanhoudende lage rente. (ANP)