Joost Baars wint VSB Poëzieprijs met debuutbundel 'Binnenplaats'

Joost Baars heeft met zijn debuutbundel Binnenplaats VSB Poëzieprijs gewonnen, de grootste Nederlandse prijs in dat genre. Baars is de laatste die de prijs onder deze naam zal ontvangen.

Dichter Joost Baars is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2018. Voor zijn debuut Binnenplaats ontving hij deze donderdagavond in Den Haag de grootste Nederlandse prijs voor een dichtbundel. Hij wint een bedrag van 25.000 euro. De VSB Poëzieprijs werd dit jaar voor het laatst onder die naam uitgereikt, vanwege het afhaken van sponsor VSBfonds.

De jaarlijkse poëzieprijs heeft desondanks toekomst, zo werd donderdag bekend: er zijn nieuwe geldschieters gevonden in het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-fonds, die met geld uit de nalatenschap van de rijke havenbaron Van Beuningen maatschappelijke en culturele doelen steunen. De fondsen verbinden zich voor de komende jaren aan de prijs, die een nieuwe naam zal krijgen (werktitel: Grote Poëzie Prijs). Organisator Poetry International is daarnaast van plan om de prijs uit te breiden met een publieksprijs en aandacht voor spoken word.

Lees ook: De column van Ellen Deckwitz over de laatste VSB

Mystieke bundel

Baars’ bundel Binnenplaats is volgens de VSB-jury een „hallucinante, mystieke bundel”, waarin de dichter laat zien „hoe religie de gehele cultuur doordrenkt”, maar ook „een volstrekt nieuwe en authentieke taal weet te vinden die alle vaste religieuze idiomen vermijdt”. De jury stond onder voorzitterschap van neerlandica Maaike Meijer. Joost Baars (1975) manifesteerde zich voor de verschijning van zijn debuut al als bloemlezer en organisator van poëzie-evenementen, en werkt in een boekhandel.

Tweede debuut

De bundel van Baars versloeg onder meer Vonkt van Marije Langelaar, dat eerder bekroond werd met de Jan Campert-prijs en de Awaterprijs en onder critici gold als favoriet voor de VSB-prijs. Andere genomineerden waren Charlotte Van den Broeck (Nachtroer), Tonnus Oosterhoff (Ja Nee) en Mieke van Zonneveld (Leger). Het is de tweede keer in de geschiedenis van de 24-jarige VSB-prijs dat een debuut wint, en ook de tweede keer op rij: vorig jaar won Hannah van Binsbergen met Kwaad gesternte.

Recente winnaars van de VSB Poëzieprijs zijn onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Hester Knibbe en de huidige Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin.

Lees ook de voorbeschouwing van poëzierecensent Obe Alkema: Nieuwe woorden om in harmonie te komen