Intercity gaat weer rijden over traject HSL-Zuid

De reistijd tussen Amsterdam en Brussel zal volgens de NS daardoor met een half uur afnemen.

Een trein over HSL-spoor.
Een trein over HSL-spoor. Foto Jerry Lampen/ANP

De intercitytrein die vanuit Amsterdam en Den Haag richting Brussel rijdt, gaat vanaf april weer gebruikmaken van het zuidelijk deel van de hogesnelheidslijn (HSL). Dat schrijft minister Stientje van Velthoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De reistijd tussen Amsterdam en Brussel zal daardoor met een half uur afnemen.

Nieuw is dat de trein daarbij ook Breda zal aandoen. Daardoor krijgt die stad een directe verbinding met België. De internationale trein zal eerst vanuit Amsterdam over het HSL-spoor richting Breda rijden om daar vervolgens de weg richting België over het HSL-spoor te vervolgen.

Momenteel rijden er zestien treinen per dag vanuit Nederland richting Brussel. Twaalf vertrekken vanuit Amsterdam en vier gaan vanaf Den Haag Holland Spoor. De gemeente Den Haag zette eerder nog in op een uitbreiding van dat kwartet maar die is er niet gekomen.

Fyra-debacle

Tot op heden rijdt de internationale trein richting Brussel in het zuiden van Nederland nog over regulier spoor. De hogesnelheidslijn Amsterdam - Brussel werd niet optimaal gebruikt sinds het Fyra-debacle. Die trein zou gaan rijden over grotendeels nieuw aangelegd spoor. Slechts enkele weken na introductie werden de treinstellen in januari 2013 alweer buiten werking gesteld omdat ze onvoldoende functioneerden.

Beeld NS