Lazio krijgt boete voor antisemitische Anne Frank-stickers

Het Italiaanse Lazio moet 50.000 euro boete betalen nadat supporters stickers met de beeltenis van Anne Frank achterlieten bij een rivaliserende club.

Spelers van SS Lazio dragen shirts met daarop een afbeelding van Anne Frank en de tekst: 'Nee tegen antisemitisme'. Foto Giorgio Benvenuti/EPA

De Italiaanse voetbalclub Lazio moet een boete van 50.000 euro betalen voor een antisemitisch incident in oktober vorig jaar. Dat heeft de tuchtcommissie voor het Italiaanse voetbal bepaald, meldt persbureau Reuters donderdag. Supporters van de club uit Rome verspreidden in oktober tijdens een wedstrijd stickers in het stadion waarop Anne Frank was afgebeeld in het shirt van rivaal AS Roma.

Lazio-hooligans hadden de stickers met daarop het Joodse meisje tijdens de thuiswedstrijd tegen Cagliari achtergelaten in het stadion in Rome, dat ze delen met stadsgenoot AS Roma. In de geschiedenis van die club speelt een aantal Joodse families een belangrijke rol. Achter de antisemitische actie zouden dertien Lazio-aanhangers zitten. Zij zijn niet meer welkom in voetbalstadions.

Lees ook: Nu is Anne Frank in alle Italiaanse stadions

De tuchtcommissie stelt dat Lazio er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat discriminerend materiaal het stadion binnenkwam, maar dat de stickers te klein waren om te kunnen worden opgemerkt. Toch hield ze Lazio, als vertegenwoordiger van de supporters, “objectief” verantwoordelijk voor het incident. Voetbalbond FIGC ging daarin mee. Wel zag de Italiaanse bond ervan af om Lazio twee wedstrijden zonder publiek te laten spelen. Een dergelijke straf zou alle supporters benadelen.

Het incident rond de in concentratiekamp Bergen-Belsen omgekomen Anne Frank leidde vorig najaar in Italië tot veel ophef, onder meer op sociale media onder de hashtag ‘We zijn allemaal Anne Frank’. Het weekend na het duel werden wedstrijden in de Italiaanse voetbalcompetitie ingeleid door een passage uit het dagboek van Anne Frank voor te lezen.

Lazio raakte al eerder in opspraak wegens racistische, antisemitische en homofobe acties. Zo maakten supporters tijdens eerdere wedstrijden oerwoudgeluiden tegen donkere spelers. Daarop werden de ultra’s, de harde supporterskern, tijdelijk verbannen van hun vaste plek in het Olympisch Stadion in Rome mocht plaatsnemen. Vergelijkbare Anne Frank-stickers waren al in 2013 aangetroffen buiten het stadion.

    • Maartje Geels