Filmfestival Rotterdam

Openingsfilm ‘Jimmie’ is een empathiemachine

Met ironische grappen over #MeToo en panafrikanisme ging het 47ste Internationaal Film Festival Rotterdam woensdag van start in De Doelen. Met een waardige openingsfilm: Jimmie van de Zweedse regisseur Jesper Ganslandt. Het is de derde festivaleditie van artistiek directeur Bero Beyer. Het festival is, met 314.000 bezoeken in 2017, het grootste entreeheffende culturele evenement van Nederland.

De komende tien dagen biedt het IFFR performances, exposities en masterclasses van filmgrootheden als de actrice Charlotte Rampling. Maar het biedt vooral veel films, 514 in totaal. Weerbarstige arthouse, debutanten, cult en exotica. En tientallen kwaliteitsfilms die later dit jaar ook in de bioscoop uitkomen.

In openingsfilm Jimmie volgt de camera continu het blonde jochie Jimmie, of filmt in hotsebots-stijl diens beperkte perspectief. Hij is op de vlucht uit Zweden, waar iets vreselijks aan de hand is. Jimmie is een empathiemachine: wat als ons gebeurt wat de Syriërs nu overkomt?

Meer op nrc.nl/cultuur

    • Coen van Zwol