Duitsland overweegt tankdeal met Turkije af te blazen

Het land wil niet leveren aan partijen in conflictgebieden, zegt minister Gabriel van Buitenlandse Zaken.

Foto Umit Bektas / Reuters

Duitsland overweegt om de geplande modernisering van Leopardtanks van het Turkse leger af te blazen. Het land wil niet leveren aan partijen in conflictgebieden, meldt het Duitse blad Der Spiegel. Een definitieve beslissing wordt genomen als er een nieuwe Duitse regering is aangetreden.

De door Duitsland geproduceerde tanks zouden met explosievenbescherming en raketafweersensoren worden versterkt. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) zegt dat de Duitse regering zich “zorgen maakt over de situatie in Noord-Syrië”. Het besluit om de deal op te schorten kwam na een gesprek tussen Gabriel en bondskanselier Angela Merkel (CDU). De sociaal-democraten van de SPD en de christen-democraten van de CDU/CSU onderhandelen sinds enige tijd over de voortzetting van hun coalitie.

Lees hier de analyse van NRC-correspondent Toon Beemsterboer over het offensief van de Turkse strijdkrachten. “Veel Koerden voelen zich opnieuw verraden door hun Amerikaanse bondgenoten.”

Offensief in Noord-Syrië

Het Turkse leger lanceerde vorige week een offensief in Noord-Syrië tegen strijdkrachten van de Koerdische militie YPG. De mogelijke wapendeal zorgde sindsdien voor veel ophef in Duitsland. Agnieszka Brugger, defensie-expert en parlementslid namens de Groenen, sprak zich eerder deze week tegen persbureau Reuters al uit tegen de deal.

De regering moet niet wegkijken en een duidelijke positie innemen over het Turkse militaire offensief tegen de Koerden in Syrië.

De voorzitter van de buitenlandcommissie van de Bondsdag, Norbert Röttgen (CDU), zei tegen Duitse media dat de Turkse operatie in Syrië een “overtreding van het internationaal recht” is.

Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, liet weten dat zijn land solidariteit verwacht in “de strijd tegen terroristen”, verwijzend naar de YPG. “Maar ik begrijp dat de Duitse regering onder druk staat.”

Correctie (25 januari 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd de Duitse parlementariër Agnieszka Brugger foutief aangeduid als Agnieska Brugger genoemd.

    • Zoran Bogdanovic